keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szavalóversenyek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szavalóversenyek

2014 január 07 - kedd
A napsütést felváltották a hűvös esték, s az arany színben pompázó levélhalmok ellepték az utat, a teret. Jó ilyenkor behúzódni a szobába, ahol a sült gesztenye és a forró tea mellett, nálunk előtérbe kerülnek a verses- és mesés könyvek is. De nem csak olvasni szeretem az irodalmat, hanem olykor a szerző érzelmeibe bújva azt előadni is. Az idei tanévben már két szavalóversenyen is részt vehettem, iskolámat képviselve, ahol bizonyíthattam a versek és a mesék iránti szeretetemet.

2013. október 4-én került megrendezésre, az Állatok világnapja alkalmából, a „Nálatok laknak-e állatok?” című versmondó verseny. A szervezője Zalaegerszeg Önkormányzata, helyszíne az Öveges József Általános Iskola volt. Nagy nyüzsgés fogadott bennünket azon a péntek délutánon az andráshidai iskolában. 1-4. osztályos gyerekek igyekeztek a könyvtárba. Közel negyvenen voltunk, látszott, hogy az állatok világát sokan kedvelik. Mindenki izgult, várta, hogy sorra kerüljön. Volt, aki csak rövid kis versikével készült, de azt olyan élvezettel mondta, hogy öröm volt hallgatni. Persze én, nagy negyedikesként, már komoly művet választottam, Móra Ferenctől Az egyszeri szarkát. Tetszett a mű szépséges nyelvezete, egyszerű bölcsessége. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy nem csak nekem, hanem a zsűrinek is tetszett, így sok-sok dicsérettel, ajándékkal és I. helyezettnek kijáró oklevéllel térhettem haza.

Kis pihenő után, november 23-án, az iskolai forduló győzteseként vehettem részt a József Attila Városi Tagkönyvtár és a zalaegerszegi önkormányzat által szervezett „Mackómesék” elnevezésű városi és városkörnyéki mesemondó versenyen. Jeles, rangos rendezvénye ez városunknak, amely az idén már XXXVII. alkalommal került megrendezésre.

Évfolyamonként elosztva zajlott a verseny, amelyet egy nagyon kedves, a verseny témájához illő ünnepi műsor előzött meg, a bagodi iskolások előadásában. A negyedik osztályosok versenyén nagyon erős volt a mezőny, érződött, hogy itt már csak az iskolai háziversenyek győztesei vehettek részt. Egy megadott listáról kellett mesét választani. Az én mesém, már nem is annyira mese volt, hanem inkább kispróza: Páskándi Géza: A szárnyas bocs című írását szavaltam. Dermedt csend volt a teremben, majd nagy tapsvihar. Nagyon jó érzés volt, hogy meghallgattak, megértettek. Talán ez még az I. helyezésnél is nagyobb öröm volt számomra.

Az őszi versenyek kellemes emlékek maradnak a számomra, az okleveleimet gondosan eltettem, de a könyvek továbbra is nyitva állnak. Tudják, hogy előbb-utóbb újabb versre, vagy mesére bukkanok, amit megtanulok, s talán meghallgatják valahol…

Csóbor Mátyás 4.a
Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Petőfi Sándor Székhelyiskola

Tartalom megosztása: