keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Útmenti kereszt – hegyen, viharban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Útmenti kereszt – hegyen, viharban

2014 április 17 - csütörtök
A történet, amelyet most elmesélek, az egyik falubeli elődömmel esett meg, körülbelül hatvan éve. Abban az időben, amikor még Ferenc kicsi gyermek volt, az emberek nemcsak az oltár előtt, hanem az út menti keresztek előtt is letérdeltek és köszöntek: „Dicsértessék a Jézus Krisztus!”

A kis Ferenc talán elsős lehetett, amikor egy délután az édesapja elküldte egy asztalos barátjához valamilyen szerszámért. Az asztalos barátot Imre bácsinak hívták, aki az alsópáhoki hegyben lakott, a Kis-Kocor és a Nagy-Kocor kereszteződésénél.

A gyalogút mentén egy óriási gesztenyefa alatt állt egy kereszt. Többször járt már erre a fiú. Amikor hazafelé jött a jól ismert úton a kis Ferenc, az egyik pillanatról a másikra elsötétült az ég, majd óriási égzengés, dörgés, villámlás közepette eleredt az eső. A kisfiú bemenekült a fa alá. Teljesen reménytelennek tűnt neki ez az egész helyzet. Ahogy elsötétült az ég, a fehérre meszelt kereszt úgy világított, mint egy felkiáltójel. Sokáig nem is értette, hogy mi történik vele. A viharban a gesztenyefa ágai hol a földre, hol az ég felé csapódtak. A fa koronája fölött felhőtorlaszok száguldoztak, olyan alacsonyan, hogy szinte beléjük lehetett volna kapaszkodni. A kereszt körül úgy látszott, mintha millió angyal emelte volna könyörgő karját az ég felé.

A kisfiú a nagy ijedségben elkezdte imádkozni az Üdvözlégy Máriát, a Miatyánkot, a Hiszekegyet és a végén elmondta a Himnuszt is, mert ezeket ismerte. Ahogy állt a fa alatt, észrevette, hogy Jézus Krisztusnak hiányzik az egyik karja és a lába is, csak az arc néz meredten, szomorúan; a corpus alatti kis fülkében pedig Mária imádkozott. A fiú úgy érezte, hogy mind a ketten őt nézik. Hosszú idő telt el így, a fiú nézte őket, ők pedig a fiút.

Ez történet arra int és szólít bennünket, hogy merjünk imádkozni – és ne csak vészben, veszélyben –  a kereszten függő Jézushoz és a Boldogságos Szűz Máriához.

Tamás Zoltán (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: