keresés a weboldalon

Dombormű avatás és emlékkonferencia Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Dombormű avatás és emlékkonferencia Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából (Videó)

2014 szeptember 04 - csütörtök
Keresztury Dezső születésének 110. évfordulóját ünneplik idén Zalaegerszegen. Az emlékévhez kapcsolódóan Németh János Kossuth-díjas keramikusművész egy domborművet készített, amelyet Keresztury egykori, Mártírok utcai szülőházának falán avattak fel. Ezt egy tudományos emlékkonferencia követte, amelyen a Széchenyi-díjas író munkásságát méltatták.

Németh János Kossuth-díjas keramikus művészt személyes, baráti kapcsolat is fűzte Kereszturyhoz. A művész alkotása a Széchenyi-díjas író szülőföldhöz való kötődését jelképezi, rajta a Dunántúli hexameterek című költemény utolsó sorával.

Fontos az irodalmi hagyományőrzés Zalaegerszegen, amelynek célja, hogy az elhunyt művészeknek emlékét megőrizzék. Ehhez a programhoz Keresztury Dezső, zalai polihisztor életének és munkásságának felidézése is szorosan kapcsolódik – mondta Gyutai Csaba polgármester, majd hozzátette:

A dombormű avatásán részt vett Keresztury Dezső özvegye is.

A Széchényi-díjas író tiszteletére idén már számos programot szervezett a Keresztury Emlékbizottság, azonban az emlékév rendezvénysorozata egészen január 22-ig, a magyar kultúra napjáig tart majd.

Dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke beszámolt az emlékévhez kapcsolódó további programokról.

Az avatást tudományos emlékkonferencia követte, amelyen irodalomtörténészek, költők és egyetemi oktatók méltatták Keresztury Dezsőt és ránk maradt hagyatékát.

V.D./N.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: