Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Történelmi együttműködés (Videó)

• Publikálva: 2019.02.05. 11:44

Hat megyei jogú város - köztük Zalaegerszeg - kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A 60 milliárd forintos ELENA projektben energetikai beruházásokat valósítanak meg Kaposváron, Tatabányán, Dunaújvárosban, Szombathelyen, Veszprémben és a zalai megyeszékhelyen.

Történelmi együttműködés

A hat településen az energiaköltségek folyamatos csökkentése érdekében úgynevezett Smart Grid hálózatot építenek ki, amivel korszerűsítik az energia-infrastruktúrát. A teljes összegből Zalaegerszegre 10 milliárd forint jutott. Az önkormányzat – többek között – azt vállalta, hogy 3 hektáros naperőműtelepet hoz létre – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester.

A projekt szorosan kapcsolódik az okos város programhoz, melynek egyik legfőbb célja a klímaváltozás elleni küzdelem - tájékoztatott dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: az ELENA projektben Zalaegerszeg kiemelt szerepet tölt be.

Palkovics László hozzátette: a projekt lényege az okos megoldások széleskörű használata. Az Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztés 5 évig - 2024-ig - tart.

Gy.A./E.K.

Fotó: Seres Péter