Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Az ExperiDance Tánctársulat bemutatja Román Sándor koreográfiáját

A zalaegerszegi közönség 2007-ben egy varázslatos időutazás keretében élhette meg a magyarság történelmének fordulópontjait az ExperiDance Ezeregyév című történelmi tánc-showjának segítségével. A Fesztivál zárásaként ismét lesz alkalmunk élvezni a táncot, a zenét és látványt, melyet a társulat egyedülálló módon képvisel. Ezúttal a Nagyidai Cigányok története elevenedik meg előttünk.

Zalaegerszeg.hu:  Hogyan esett a választás erre a témára? Költészetet a tánc nyelvére fordítani izgalmas vállalkozás. Hogyan áll az ember egy ilyen feladatnak?
 
ExperiDance: 2006. év márciusában a Nemzeti Táncszínház olyan új táncmű készítésére kérte fel Román Sándor koreográfust, mely közelebb hozza a magyar tánckultúrát a mai fiatalsághoz, újszerűen és vonzó módon ismerteti meg hagyományainkat, illetve kreatívan ötvözi a magyar irodalom sokoldalúságát a táncművészet fordulatos és gazdagon látványos elemivel. Román Sándor alkotó és Schwajda György forgatókönyvíró több közös munkát követően ("Ezeregyév", "Revans") boldogan vállalták a feladatot, mely ismét lehetőséget nyújtott a magyar néptáncművészet hagyományainak felelevenítésére, modern formában történő bemutatására, elképesztő látvány és hangtechnikai elemekkel ötvözve. Az eredmény Arany János azonos című vígeposzának színpadra alkalmazása, vegyítve bájjal, humorral és sok-sok tánccal.

 
     

 
- Manapság egyre többször találkozunk olyan előadással, melynek eseményeit, szereplőit rendezőjük modern környezetbe, új köntösbe helyezi. Mennyiben ragaszkodik az ExperiDance koreográfia Arany János 1852-ben megírt azonos című eposzához?
 
- A dramaturgia követi a történet fő vonulatát, nem változtatja meg az eredeti művet. Olyan elemek kerültek bele kiegészítésként az előadásba, melyek látványban vagy humorban többletet adnak, érthetőbbé és látványosabbá emelik a történetet a tánc nyelvén.
 
- Ha pár gondolattal az érdeklődők figyelmébe kellene ajánlani a darabot, mivel jellemezné azt maga az alkotó?
 
- Arany János költeménye megtörtént eseményen alapul:
A XVII. század végén Puch generális labanc serege ostromolta Nagyida várát. A várat védő magyarok, élükön Perédi várkapitánnyal, mikor látták, hogy fogytán az erő, az élelem, a lőszer, egy éjjel kiszöktek az ostromlott várból, hátrahagyva Csóri vajdát, és cigányait, hogy ezután védjék ők a várát. Hogy mekkora öröm fogta el erre a Nagyidai hős cigányokat, hogy mekkora ünnep, mekkora részegség, mily szép álom lepte meg őket, és főleg mekkora dicsőség.... mindezt meséli el két felvonásban az ExperiDance Társulat táncjátéka, sok-sok humorral, bravúros táncokkal és látványelemekkel, reméljük mindannyiunk örömére.
 
- Aki a társulat életét nyomon követi, tudja, hogy jó másfél évente kerül ki egy darab az ExperiDance műhelyéből. Mi várható a folytatásban?
 
- A Társulat folyamatosan dolgozik, a meglévő repertoár darabok bemutatói mellett állandó alkotói folyamat zajlik a háttérben, a próbateremben. A 2008-as év két új darabot is ígér a Társulatot szerető publikum számára. Márciusban láthatta először a kaposvári közönség a két felvonásos, egész estés "Esszenciát", mely újszerű, látványos és nagyon mai, modern jelmezekkel, különleges díszlettel, újrahangszerelt zenével és bravúros fénytechnikával mutatja be a Társulattól megismert repertoár darabok legkedveltebb és legdinamikusabb jeleneteit, új koreográfiai elemekkel is gazdagítva azokat. A hazai bemutató egy tulajdonképpeni főpróbája volt az áprilisi Kínai- Magyar Kulturális Évad pekingi gálaműsorának, melynek tiszteletére készült a darab. Az "Esszencia" nagy érdeklődésre tart számot a magyar színházi berkekben is, a jövőben itthon is rendszeresen láthatja a közönség.
További nagy terve az idei évnek a szeptemberben debütáló "ReneDance", mely a Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként készül a 2008-as Reneszánsz Év apropójából. A látványban és hangzásban ígéretes és magával ragadó, szintén két felvonásos táncmű a reneszánsz korba kalauzolja a nézőt Shakespeare "Szeget szeggel" című komédiája által. A mű különlegessége, hogy az örök történet Mátyás király udvarában elevenedik meg, bemutatva milyen is az, mikor az itáliai reneszánsz, a humanizmus Magyarországra költözik.
 
- Nyugodtan állíthatjuk, hogy hazai pályán szép sikereket értetek el, kedvel és igényel benneteket a magyar publikum. Tervezitek, hogy külföldön is szerencsét próbáltok? Milyenek a tapasztalataitok nemzetközi viszonylatban?
 
- Külföldi turnéink kisebb visszhangot kapnak itthon, mint az adott országban, ahol fellépéseink megvalósulnak, de egyre gyakoribbak a külföldi turnék, elsősorban Európa országaiban. Sikeres fellépésekről számolhatunk be Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Németországban, Finnországban egyaránt. Az országok névsora egyre bővül, ami örömmel tölt el minket, de külön örömet jelent, hogy a felsorolt országok visszavárnak bennünket, ami egyértelmű jele annak, hogy táncunkat szereti a külföldi nagyérdemű. Legtávolabbi utunk az ázsiai földrészre, Kínába vezetett, az "Esszencia" elvarázsolta a pekingi közönséget.

 
                          
 

- Hol és mikor találkozhatunk veletek Zalaegerszegen?
 
- A XIV. Egerszeg Fesztiválon, 2008. május 18-án, vasárnap este hét órakor a Városi Sportcsarnok biztosít kellőszámú helyet Csóri Vajdának és népes csapatának, hogy táncoljanak egy jót mindannyiunk örömére.
 
- Nem kis fizikai teljesítményt kíván egy előadás a táncosoktól, egy egész évad pedig valóságos kihívás. Ennyi fellépés között jut némi pihenés a nyárra?
 
- Évi 180 fellépés és két új darab mellett elengedhetetlen a testi és lelki felüdülés, természetesen mi is tervezzük a nyaralást. Júliusban több hétre visszavonul a teljes stáb és egy kiadós nyaralással készül fel a "ReneDance" bemutatójára, melyre szeptembertől minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Ajánlat:
Az ExperiDance honlapja