Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

2016.11.23. 16:30 – 2017.04.23. 18:00

Marokba szőtt mesék - Néprajzi kiállítás a Göcseji Múzeumban

• Publikálva: 2016.11.15. 19:38

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl….de vajon hol van ez a hely?

Mindenki ismeri, de senki sem látta, talán csak a képzeletében. A népmese egy egészen különleges helyet foglal el mindenki szívében. Legyen az kicsi vagy nagy, a mesét mindenki szereti.

November 23-án 16.30 órakor nyílik a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében a Marokba szőtt mesék című néprajzi kiállítás. A téma rendkívül szerteágazó, több korosztályt szólít meg, az aktív feldolgozást pedig múzeumpedagógiai foglalkozások segítik.

Régen, a közösen végzett munkáknál - a tollfosztásnál, kukoricafosztásnál, fonásnál -, ahol a kéz sohasem pihent tétlenül, természetes velejárója volt a beszélgetés, az éneklés és a történetek mesélése. Egymás szórakoztatása mellett a munka is jobban haladt és a résztvevők tanultak egymástól. A képzelőerejük segítségével megelevenedtek a mesék: bárki lehetett igazmondó juhász, csodálatos mesehős, de még királyfi és királykisasszony is.

A Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében novemberben nyílt a Marokba szőtt mesék - régi idők tárgyaival a mesék világába című néprajzi kiállítás. A tárlatot sokan megtekintették, a múzeumpedagógiai foglalkozást pedig rengeteg óvodai és iskolai csoport látogatja. Ezért a kiállítást meghosszabbították: április 23. (vasárnap) 18.00 óráig látható a tárlat.

Marokba szőtt mesék