Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

2017.05.27. 14:00 – 18:00

Régészet Napja 2017

• Publikálva: 2017.05.16. 14:31

A Magyar Régész Szövetség idén is meghirdette a Régészet Napja alkalmából az ország számos pontján megrendezendő eseménysorozatot. A Göcseji Múzeum is színes programkavalkáddal csatlakozott a rendezvényhez, s várja az érdeklődőket május 27-én, szombaton. Tavaly a lelőhelyek felderítését és az ásatási módszereket járták körül a szervezők, idén a kisebb-nagyobb közösségeinket veszik górcső alá.

A közösségek mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak. Gondoljunk csak arra, hogy családban élünk, munkahelyi közösséghez tartozunk, a hobbink köré is szerveződik egy lelkes csoport, beszélhetünk egy-egy generációról, ami szintén egy fontos kapocs közösségi életünkben. Bizonyos közösségekbe beleszületünk, másikba belekerülünk valamely adottságunk alapján, bizonyos csoportokhoz való kötődésünket pedig magunk választjuk életünk során.

A régészet legtöbbször a múlt társadalmainak különféle közösségeit vizsgálja. Habár a kutatók elődeink maradványait és az általuk alkotott tárgyakat találják meg, ez még nem lenne elég forrás ahhoz, vajon őseink hogyan gondolkodtak, mit éreztek. A tudomány a fennmaradt tárgyi emlékek hasonlóságait és különbözőségeit tudja vizsgálni. Ezek alapján határoz meg csoportokat, és a külső jegyek alapján következtetni tud egykor élt közösségekre, azok szokásaira és tradícióikra.
A Régészet Napja az idei esztendőben azt vizsgálja, mire lehet következtetni egy-egy leletből és mire nem? A mai közösségek milyen módon kötődhetnek a múltbéli csoportokhoz? Részt vehetnek-e a közös múlt feltárásában?

A Göcseji Múzeum színes családi programokkal fogadja az érdeklődőket május 27-én, szombat délután 14.00-18.00 óra között. A programról bővebben:
14.00 óra Közösségi terek a római korban
vetítéssel egybekötött előadás tógában, majd leletsimogatás kesztyűben
14.30 óra Régészeti adalékok az alkohol történetéhez
vetítéssel egybekötött előadás szerzetesi csuhában
További délutáni programok:
Régészeti memóriajáték
Kézműves foglalkozások: ékszerkészítés, mamutvadászat, újkőkori hosszúház építése
Kincskereső a régészhomokozóban
Laborlátogatás: csontvázak a szekrényből
Nem a ruha tesz az embert? - időszaki kiállítás
Régi játék nem vén játék – malom, kockázás

Régészet Napja