Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

2018.05.19. 10:00 – 18:00

Nálatok laknak-e állatok?

• Publikálva: 2018.05.23. 18:00

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban május 19-én, szombaton 10.00-18.00 óra között.

A portákat őshonos állatok – a baromfiudvar díszes társasága, szamár, kecskék, nyulak - népesítik be. De láthatnak terápiás kutyákkal ügyességi és engedelmességi bemutatót, valamint solymász bemutatót is. Tablós kiállításunkon ötven, nálunk honos madárfajtát is megcsodálhatnak a nap folyamán, és a madármentő állomás munkatársai még azt is megmutatják, hogyan kell a sérült madarakat gondozni, majd a felépülés végén visszaengedni a természetbe. Átlátszó méhkaptárban megfigyelhetik a gyerekek a méhek szorgos munkáját, de egész nap saját szemükkel láthatják, hogyan élnek a háztáji állatok egy hamisítatlan falusi környezetben. Különleges élménynek ígérkezik, amikor az idén ötven éves Göcseji Falumúzeum tiszteletére ötven postagalambot engedünk egyszerre útjára.

Egy igazi kuriózummal készülnek a rendezvényszervezők: Tudták, hogy az ősi időkben mamutok is éltek a jelenlegi Zalaegerszeg területén? Egy korábbi földmunka során mamutcsontokra bukkantak Páterdombon, amit ez alkalommal a múzeum régészei megmutatnak az érdeklődőknek.

A Pajtagalériában Németh János Kossuth-díjas keramikusművész egy napos kiállítását tekinthetik meg a látogatók, a művész kiállítja többek között a méltán népszerű kecske, kakas, holló, bagoly, ló, szarvas és vaddisznó ábrázolásait. Fellépnek a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportjai, s gyermekkoncertet ad a Tarisznyások együttes, fergeteges vásári hangulatot varázsolva a skanzenbe. Népi gyermekjátékok játszótere a népszerű fa körhintával, kézműves kirakodóvásár és finom falatok várják a rendezvényre kilátogatókat; az ügyes kezűek pedig bőr- és gyapjútárgyakat, valamint ólomkatonákat is készíthetnek.

Csak az idén: az 50 évesek ingyen térhetnek be a rendezvényre!

Sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők.

A részletes program:

11.00              Ötven postagalamb reptetése

11.15              Furullás Palkó c. mesés darab és a

                        Derék Jankó és a kemény cipó c. bábelőadás

13.00              Kutya ügyességi és engedelmességi bemutató

13.30              Németh János keramikusművész kamara kiállításának tárlatvezetéssel                             egybekötött megtekintése a Torkos pajtában

14.00              Néptánc bemutató

                      A Zalai Táncegyüttes utánpótlás csapatai: a teskándi Csukás ovi néptáncosai, a Körtánc AMI andráshidai csoportja, a Bajnóca Gyermektáncegyüttes

14.45              A Madármentő Állomás szabadon enged egy felépült egerészölyvet

15.00              Tarisznyások Zenekar Csengő-bongó című interaktív gyermekműsora

16.00              Kvízjáték eredményhirdetése, tombolasorsolás

16.30              Solymász bemutató

További programok:

- a zalaegerszegi mamut

- családi interaktív kvízjáték nyereménysorsolással

- ötven Magyarországon honos madárfajta bemutatása tablós kiállításon

- a háztáji állatok mindennapjai

- birkanyírás

- fakörhinta és népi gyerekjátszótér

- átlátszó méhkaptár

- kézműves kirakodó vásár

- kézműves foglalkozások: nemezelés, bőrözés, ólomkatona készítés

Belépőjegyek:

felnőtt:700 Ft

diák:350 Ft

családi jegy:1.600 Ft

az idén 50 éveseknek a belépés ingyenes