Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

A szánkópálya-építéshez

• Publikálva: 2004.11.24. 23:25

Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület szervezőmunkájának és adománygyűjtésének eredményeként az elmúlt év őszén fatemplommal gazdagodott a Göcseji Falumúzeum. A múzeumi falu fejlesztésében tovább kíván lépni az egyesület, fontos célkitűzésük, hogy élővé váljon a skanzen.

Támogatókat keres az EZE

- Az immár hagyományos Egerszegi búcsú mellett szeretnénk lehetőséget biztosítani más rendezvények, esetleg lakodalmak szervezésére a Göcseji Falumúzeum területén. Mindezeknek azonban alapvető feltétele, hogy megoldjuk a szennyvízelvezetést. Folyamatosan harcolunk az önkormányzatnál annak érdekében, hogy a skanzen területén is kiépítsék a szennyvízhálózatot - tájékoztatta lapunkat az EZE terveiről dr. Ribiczey Pál elnök. - Jó ötletnek tartanánk egy falusi kocsma létrehozását is. Mindez azonban olyan nagy beruházás lenne, mely meghaladja az Együtt Zalaegerszegért Egyesület anyagi lehetőségeit. 
Az egyesület tagjai összefogás révén megvalósítható ötlet után kutattak. Legújabb elképzelésük csíráját részben Zalaegerszeg múltja, részben a város idegenforgalmi szakemberei, illetve a drogellenes bizottság adta. 
- A drogellenes bizottság ülésén fogalmaztuk meg, hogy akkor nem nyúlnak a gyerekek a kábítószerekhez, ha tudunk ésszerű elfoglaltságot, sportolási lehetőséget biztosítani számukra. Így jutott eszünkbe az a felvonóval ellátott szánkópálya, amely a 30-as években működött Zalaegerszegen. Úgy határoztunk, hogy lakossági összefogással, adománygyűjtéssel és az ifjúság bevonásával felújítjuk a TV-torony mellett, körvonalaiban még ma is látható szánkópályát - árulta el dr. Ribiczey Pál. - Idős helybeliek elmondásaiból tudom, hogy a 30-as években nagy népszerűségnek örvendett a zalaegerszegi szánkópálya. Idősek, fiatalok egyaránt csúszkáltak a dombon, melynek felső felében felvonó is működött. Még ma is láthatók a felvonó betonelemei, illetve a pálya körvonala, ami egészen az Alsóerdei útig tartott. Négy-, ötszáz méteren egy erős kanyar van a horhosból kialakított pályában. Annak idején egy tűzoltó állt a kanyarban, és figyelte a pályát. Egy kürtszó jelezte, ha indulhatott a következő szánkózó. 
Ezt a sportot szeretnénk feléleszteni Zalaegerszegen. Az igény megvan rá, bízunk benne, hogy a fatemplom építéséhez hasonlóan támogatókat és önkénteseket is találunk.
- Hol tartanak most az ötlet megvalósításában? 
- Egyelőre csupán az elképzelés szintjén tartunk. Érdeklődünk, mennyibe kerülne egy felvonó építése, kik foglalkoznak ilyen beruházással. A pálya kialakítását magunk is meg tudnánk oldani társadalmi munkában. Tisztáznunk kell a tulajdonviszonyokat is. Jelenleg a Zalaerdő tulajdonában van a terület. Az előkészítést követően szeretnénk jótékonysági rendezvényeket szervezni a megvalósítás érdekében. Kérjük a lakosság és a vállalkozók segítségét, felajánlásaikat, kétkezi munkájukat is. 
Egyesületünk messzemenőkig támogatná a szánkópálya megvalósítását. Üzemeltetésére pedig keresnénk egy vállalkozót. A gondot a rendszeres, nagy mennyiségű hó hiánya okozhatja. Ezt kiküszöbölendő, célszerű lenne műhóval ellátott, vagy műanyag pályát létrehozni. 
Úgy gondolom, fellendülést hozna a szánkópálya Zalaegerszeg idegenforgalmában is. A jégcsarnok mellett újabb ötletet adnánk a turistáknak, miért érdemes télen is felkeresni városunkat.