Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Zalaegerszeg fenntartható városi mobilitási terve

• Publikálva: 2015.10.27. 11:07

 A fenntartható városi mobilitás-tervezés (Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP) az Európai Unió megbízásából kidolgozott, az embert – a városlakót – középpontba állító városi közlekedéstervezési szemlélet. Célja minőségi és fenntartható közlekedés biztosítása úgy, hogy az mindenki számára hozzáférhető, biztonságos, tiszta (környezetkímélő) és hatékony (terület-, energia- és költségtakarékos) legyen, a városlakók életminőségét, jóllétét szolgálva.

Zalaegerszeg Magyarországon az elsők között vágott bele fenntartható városi mobilitási tervének elkészítésébe, meglévő stratégiai terveivel – elsősorban a Településfejlesztési Koncepcióval és az Integrált Városfejlesztési Stratégiával – összhangban. A terv I. ütemének elkészítésével Zalaegerszeg MJV Önkormányzata a Városkutatás Kft-t bízta meg.

 A tervvel, illetve a város és környékének közlekedési helyzetével kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat folyamatosan várjuk a kozlekedes@zalaegerszeg.hu  e-mail címen. 

Elkészült és véleményezhető a helyzetértékelési munkarész

Elkészült a fenntartható városi mobilitási terv helyzetértékelési munkarésze, melybe már beépültek a lakossági, szakmai és térségi fórumok eredményei, az ott elhangzott releváns észrevételek is. A dokumentum ide kattintva letölthető  az alábbi kérdőíven pedig várjuk a vele kapcsolatos észrevételeiket. Segítségüket előre is köszönjük!

Lakossági fórum

2015. október 19-én a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben lakossági fórumot tartottunk a helyzetelemzés megállapításairól. A tervező rövid összefoglalóját követően a résztvevők három tematikus asztalnál (közösségi közlekedés, közúti közlekedés, gyalogos és kerékpáros közlekedés) oszthatták meg észrevételeiket, javaslataikat.

 

Lakossági fórum

Lakossági Fórum

  

A tervező prezentációja ide kattintva érhető el.

A lakossági fórum emlékeztetője ide kattintva érhető el

 

5 perc Zalaegerszeg közlekedéséért – lakossági problémafeltáró kérdőív

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan egy egyszerű, de minden közlekedési módra kiterjedő problémaérzékelési kérdőívet állítottunk össze, mely a városlakók közlekedéssel kapcsolatos szokásaira és az általuk érzékelt problémákra kérdezett rá. A kérdőív elérhető volt az Európai Mobilitási Hét központi rendezvényén a plázánál, valamint 2015. október 9-ig ezen a honlapon és a városháza portáján.

A kitöltők között városi rollert sorsoltunk ki, melyet (Szabó Terézia) nyert meg, ezúton is gratulálunk! 

A kérdőív eredményeinek összesítése ide kattintva érhetők el

Zalaegerszeg fenntartható városi mobilitási terve I. üteme ide kattintva érhető el

 Zalaegerszeg fenntartható városi mobilitási terve II. üteme ide kattintva érhető el

Zalaegerszeg fenntartható városi mobilitási terve (SUMP) – összefoglaló kötet ide kattintva érhető el

 

•          A járműhajtás jövőjéről (Zalai Hírlap online)