Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Varažd

• Publikálva: 2004.10.18. 21:50

Az 50.000 lakost számláló Varazd városa a régió és észak-nyugat Horvátország legnagyobb közigazgatási, gazdasági és kulturális központja. A Dráva folyó jobb partján lévő termékeny sík vidéken, fontos közúti és vasútvonalak találkozásánál fekszik, 70 km távolságra a fővárostól, Zágrábtól.

A települést 1181-ben említi először Castrum Garestin néven egy III. Béla király által kiadott oklevél. 1209-ben elnyerte a szabad királyi város címet. A XV. században lendületes fejlődéssel kereskedelmi, ipari, kulturális és politikai központtá vált. 1464-től a tornyot, pajzsot és angyalt ábrázoló városcímer változatlan formában a mai napig fennmaradt. A város fejlődésének legvirágzóbb korszakát a XVIII. században élte - 1756-1776-ig Horvátország fővárosa volt. 1776-ban tűzvész vetett véget a fénykornak, de szerencsére a barokk városmag a mai napig fennmaradt.

Napjainkban Varazd városa Európa egyik legöregebb várával, számos templomával és festői panorámájával Horvátország legszebben megőrzött barokk építészeti emléke. A parkok és virágoskertek, valamint a világhírű városi temető sajátos hangulatot varázsolnak az idelátogatók köré. A város színvonalas kulturális életét tükrözik a gazdag múzeumi gyűjtemények is pl.: a Történeti Múzeum, az Etimológiai Gyűjtemény, a Régi és Új Mesterek Képtára, a Képzőművészeti Galéria és a számos hangversenyterem is. Büszkén emeljük ki Varazd gazdag zenei hagyományait, amelyek a már 30 éve hagyományosan megrendezésre kerülő nemzetközi barokk zene fesztiválon ( Varazdi Barokkestek) élnek tovább.

Varazd polgárai mindig is szívesen kötöttek barátságot akár egyénileg, akár városi szinten külföldi partnerekkel. Mindenki, aki munkája, nyaralása, politikai vagy gazdasági kapcsolatai révén Varazdba látogat, tapasztalhatja, hogy Varazdon legendás vendégszeretettel fogadják. A város a közép európai civilizációs és kultúrkörhöz tartozik és e térség iránti nyitottságával, kapcsolatok kialakításával e jellegét továbbra is meg kívánja őrizni.