Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Főiskolai fejlesztések

A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézete közösen nyújtott be pályázatot az Európai Pályázat-előkészítő Alapra a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal, valamint a műszaki főiskola és a város önkormányzatának közreműködésével.

Önállósodni szeretnének

A pályázat célja a főiskola - mint a középnyugat-dunántúli regionális gazdaság fejlődését előmozdító intézmény -, képzésbővítéséhez is kapcsolódó campusfejlesztés. A PEA-programban a pályázat sikeresen szerepelt. A győztes pályázattal kapcsolatban az illetékes minisztériumban idén februárban zajlott le az első szakértői szintű egyeztetés. A pályázat eredetileg 1,2 milliárd forintos fejlesztést tartalmazott, de a megbeszélések alapján a pályázatból ki kellett venni a kötelező állami feladathoz kapcsolódó elemeket, így a kollégiumi férőhelyek növelését és a sportcsarnok megépítését. Így két nem használt épület felújítására kerülhet sor közel 600 millió forint értékben. Azzal, hogy a pénzügyi és számviteli főiskola az egykori Petőfi laktanyában kapott helyet, ezzel egy valódi földrajzi városrész, igazi campus jött létre Zalaegerszegen, melyre valamennyi városlakó büszke lehet. A terület rendezése után még sok lehetőség kínálkozik a bővítésre, hiszen üresen áll a terület közepén a volt alakulótér, illetve három felújítatlan épület.

A főiskola intézményfejlesztési tervét támogatja a megyei és a városi önkormányzat is. Ez célul tűzte ki, hogy a legrövidebb időn belül meg kell valósítani a kari akkreditációt. Egész Zala megye felsőoktatásának a diplomások számának növelésével jelentős szerepet kell játszania a terület jövőjének, versenyképességének biztosításában. A karrá válás egyik kiemelkedően fontos tényezője az, hogy az intézmény a főiskolára pályázó hallgatók számára új kínálatot nyújtson, elsősorban a vendéglátás és idegenforgalom, valamint a külkereskedelem területén. Az intézmény fejlesztése lehetőséget ad a műszaki egyetem gépészmérnöki karán tanulók végleges elhelyezésére is. A város közgyűlése legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a megyei önkormányzat azonos összegű támogatása esetén 2005-ben legfeljebb 15 millió forint, 2006-ban pedig 14 millió forint támogatással hozzájárul a főiskola campusfejlesztésének beruházásához egy nyertes európai uniós pályázat esetén.