Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Újfajta fűző, hatékony műtéti módszer

• Publikálva: 2004.08.30. 09:49

Napjainkban egyre több hanyag tartású gyermeket látunk az utcákon, közülük néhányan gerincferdüléssel is küszködnek. Az okok a civilizált világban keresendők. Reggeltől estig az iskolapadban ülnek a gyerekek, majd hazatérve a tévé és a számítógép előtt ücsörögnek. Egyre kevesebb idő jut mozgásra, melynek következtében izmaik is gyengék. Nem csoda, hogy meggörnyednek a több tízkilós iskolatáska súlya alatt.

Változások a gerincferdülés kezelésében

A gyermekkori gerincbántalmak volt a témája a Zalai Tudományos Esték legutóbbi rendezvényének. Dr. Bellyei Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Ortopéd Klinikájának professzora a gerincferdülések okozóit vette górcső alá, majd a legújabb kezelési módokról tájékoztatta a házi orvosokat és gyermekgyógyászokat.

- Hazánk gyermekpopulációjának három ezreléke szenved gerincferdüléstől. Évente 300-400 új esettel találkozunk. Mindez nem csekély szám, a gyakori fejlődési rendellenességek között tartjuk számon a gerincferdülést - tájékoztatott a professzor. - Örömmel mondhatom azonban, hogy mind a konzervatív, mind a műtéti kezelések terén óriási fejlődés ment végbe az utóbbi években. Korábban az orvosnak és a betegnek is nyomorúság volt az évekig tartó kezelés, amely gyakran kevés eredménnyel járt. Ezzel szemben ma nem panaszkodhatunk. Amennyiben nem érünk el gyógyulást a rendszeres gerinctorna és az egyre jobb színvonalú fűző segítségével, még mindig előttünk áll a műtét lehetősége, amely teljes értékű egyént ad vissza a társadalomnak. A hazánkban is végzett műtét utáni harmadik napon felkelhet a beteg, egy hét után hazamehet, két hét elteltével pedig már az iskolapadban ül. Azt gondolom, mindez hatalmas fejlődés azok számára, akiket elért ez a betegség.

- Többségében kik szenvednek gerincferdüléstől?

- Elsősorban serdülő lányok szenvednek gerincferdüléstől. 7:1 a lány-fiú arány. Nem veleszületett betegségről van szó, általában 12 éves kor táján jelentkezik. A hajlam azonban bent van az egyénben, és a gyors növekedés, valamint a hormonális átalakulás hatására nyilvánul meg. A gerincferdülések mindössze egyharmada igényel műtéti beavatkozást. Egyharmaduk konzervatív kezeléssel kordában tartható, a fennmaradóknak pedig gyógyulást is eredményezhet a rendszeres torna és az egyre diszkrétebb, kényelmesebb fűző. A francia találmány magyarországi meghonosításában prof. dr. Bellyei Árpád is nagy szerepet vállalt. - Ez az újfajta fűző műanyagból készül, alacsony profilú, azaz nem támaszkodik az állra és a tarkóra, csupán hónaljig ér. Ennek következtében diszkrét viselést eredményez, egy egyszerű trikó is eltakarja. Általában két-három évig, a növekedés befejeződéséig kell viselniük a gyerekeknek a fűzőt. Akkor dől el, hogy eredményre vezetett-e a konzervatív kezelés, vagy szükség van a műtétre. A diszkrét, ugyanakkor hatékony fűzőhöz az Egészségbiztosítási Pénztár 100 százalékos támogatásával juthatnak hozzá a betegek.