Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

ZMJV hivatalos címere

Zalaegerszeg címere

Kialakulásának története 

Zalaegerszegnek hivatalos címere évszázadokon keresztül nem volt. Pecsétjének többször módosult rajzából alakult ki a plébániatemplom védőszentjének, Mária Magdolnának alakját tartalmazó címer. Ezt a 40-es évek végéig több változatban is használták.

1970-ben újat terveztek és fogadtak el, ez azonban a szakemberek szerint sem a címertan követelményeinek, sem a város hagyományainak nem felelt meg. A Városi Tanács 1989-ben megkezdte egy, a tradíciót követő címer kialakítását, s az új vezető testület hosszabb vita után 1992-ben fogadta el az új jelképet, mely azóta Zalaegerszeg Megyei Jogú Város hivatalos címere. 

A hagyományos pajzs alakon Mária Magdolna látható, lábai alatt korbáccsal, babérkoszorús jobb kezét stilizált vár fölé nyújtja. A címerben szerencsésen ötvöződik a templom középkor óta hagyományos védőszentjének és a 16-17. századi végvárnak az emléke.

1247-ben már Mária Magdolna tiszteletére emelt kápolnája volt a településnek, és a 19. századi pecséteken félreérthetetlenül megjelenik a később is használt motívum: hosszú ruhás, kibontott hajú női alak. Jobb kezét védelmezően egy kis vár fölé tartja, vagy baljában vállára fektetve keresztet tart. Lábánál az egyes pecséteken korbács, másokon koponya látható.

Ezek az attribútumok Bűnbánó Magdolna, vagy Magdalai Mária ábrázolására vallanak. A kibontott haj, az Úr drága kenettel való megkenésére, és hajával való letörlésére utal. A kenet, vagyis a mirha a húsvét hajnali sírnál történt látogatást jelképezi, a kereszt pedig a Krisztus lábánál való nagypénteki jelenlétre utal. A korbács a bűntudat egyik középkori szimbóluma, s ezt jelképezi a koponya is.

Hogy miért éppen Mária Magdolna tiszteletére avatták fel eleink a középkorban a város kápolnáját, nem tudjuk. Az ő tisztelete ugyanis nem volt különösebben elterjedve ezen a vidéken.