keresés a weboldalon

Felavatták dr. Zumbok Ferenc emléktábláját Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felavatták dr. Zumbok Ferenc emléktábláját Zalaegerszegen (Videó)

2016 február 11 - csütörtök
Zumbok Ferenc miniszteri biztos emléktábláját avatták szerdán Zalaegerszegen, Aki bírósági fogalmazóként, majd bíróként tevékenykedett. Pályafutásának jelentős állomásai közé tartozott a Fővárosi Cégbíróság irányítása, majd az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának szakmai vezető-helyettesi feladatainak ellátása. A későbbiekben volt a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője, miniszterelnöki tanácsadója, főosztályvezetője, később a Legfőbb Ügyészség önálló osztályvezető ügyésze. Az emlékére rendezett programon részt vett Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Trócsányi László igazságügyi miniszter is.

A 2013. októberében elhunyt Zumbok Ferenc hivatása a megyeszékhelyi bíróságon indult. Ezért gondolták úgy, hogy emléktáblájának méltó helye a Zalaegerszegi Törvényszék falán lesz. Balaicz Zoltán polgármester beszédében úgy fogalmazott: Zumbok Ferenc szerény őszinte és igaz ember volt.

Zumbok Ferenc 1995-ben megkapta a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2002-ben pedig a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Miniszteri biztosként a nevéhez köthető többek között a Sándor Palota, a Várkert Bazár és Fertődy-Eszterházy Kastély felújítása.

Zumbok Ferenc úttörő volt pályáján. Ezt bizonyítja az is, hogy informatikai alapokra helyezte a cégbírosági nyilvántartást, amit elsőként Zala megyében alkalmaztak.

A Farkas Ferenc szobrászművész által készített emlékművet Lévai Anikó és Zumbok Ferencné leplezték le. A miniszterelnök felesége a család barátjaként vett részt a megemlékezésen.

Az emléktábla-avatón Zumbok Ferenc barátai, kollégái munkatársai vettek részt, akik közösen elevenítették fel a miniszteri biztos alakját és azokat a közös élményeket, amelyeket máig emlékezetükben őriznek.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: