keresés a weboldalon

Dedikált labda ajándékba

Zalaegerszeg címer
Hírek

Dedikált labda ajándékba

2010 május 19 - szerda
A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Apáczai Kiadó a vele partnerkapcsolatban lévő, valamely területen kiemelkedő iskolákat jutalmazza a tanév során. Így a sportban országosan a zalaegerszegi Landorhegyi-Pais-iskola bizonyult a legjobbnak. Az intézmény sorra teljesíti azokat az előírásokat, melyek pályázati feltételként szerepeltek. Így idekerülhetett az a dedikált futball-labda, melyet 15 neves magyar, többségében sportolók láttak el kézjegyükkel. Köztük Kovács István „Kokó” exvilágbajnok ökölvívó, aki személyesen is jelen volt a díj átadáson és a sport fontosságáról beszélt. Szintén a meghívottak sorában ült számos jeles zalai sportoló, akiknek sikertörténete a Landorhegyi iskolából indult egykor.

Az ünneplő iskola diáksága ízelítőt mutatott be az itt folyó sport tevékenységből, így kapus és kosárlabda edzés mozzanatait, ugróköteles ügyességet, zenés tornát. Mátai Ferenc igazgató és Esztergályos Jenő, a kiadó ügyvezetője köszöntő szavai után Kovács István hívta fel a figyelmet a mai magyar sportéletben szükséges radikális változtatásokra.

Többek között elmondta, a statisztikák szerint az ország lakosságának mindössze 10 – 13 százaléka sportol rendszeresen. A rendszerváltás után a hazai sport létesítmények, rendezvények, a testnevelés oktatás mind hanyatlásnak indult. Ennek ellenére a magyarok a kilencedik helyet foglalják el az olimpiai rangsorban a szerzett aranyérmek és pontok alapján. Ezt a pozíciót lenne fontos megtartani.

– Ne a „merjünk kicsik lenni” vezéreljen benneteket. A sport győzelemre, flair play-re tanít – mondta a gyerekeknek. Beszélt még az olimpiák nemzet kovácsoló erejéről is, mely egyszerre szolgálja a sport, a kultúra és a nevelés ügyét. – A mai nevelésből a munkaöröm, a példakép adás, az alapvető erkölcsi alapok hiányoznak, de ezt a deficitet a sport képes javítani, miközben egészségessé is tesz – majd utalt arra, hogy Európában elsőször Magyarországon született olyan sport törvény, mely az általános iskolások ezen tevékenységét szorgalmazta.

Mátai Ferenc igazgató miközben kis ajándékkal köszöntötte az iskola egykori tanulóit, akik jeles sportemberként állnak a mai diákok előtt elmondta, alapítványt kívánnak létrehozni és a tehetséges és/vagy hátrányos helyzetű tanulók sport tevékenységét támogatni. A vendégek (köztük Kozáry Ágnes az első zalai olimpikon, Bodrogi Csaba az 50 legjobb magyar kosárlabdázó egyike, a helyi csapat sportigazgatója) emléklapot írtak alá, mely a labda mellé kerül, mint büszkeség. A gyerekek nagy ovációval köszöntötték a még aktív futballistákat és kosárlabdázókat.

A labda dedikálói: Bánffy György (színművész), Buzánszky Jenő (labdarúgó, Aranycsapat), Böjte Csaba (ferences rendi szerzetes), Erdei Zsolt (ökölvívó világbajnok), Esztergályos Cecília (színművész), dr. Fenyvesi Máté (labdarúgó, olimpiai bajnok), Földi Imre (súlyemelő olimpiai bajnok), Grosics Gyula (labdarúgó, Aranycsapat), Gyarmati Dezső (vízilabdázó, olimpiai bajnok), dr. Kárpáty György (vízilabdázó, olimpiai bajnok), Kovács István „Kokó” (ökölvíó exvilágbajnok), Lezsák Sándor (az országgyűlés alelnöke), Makovecz Imre (építész) Melocco Miklós (szobrászművész), dr. Orbán Viktor, (Fidesz elnök) Széles Gábor (nagyvállalkozó).

Az emléklap aláírói: Kozáry Ágnes, Bodrogi Csaba, Kámán Attila, Lendvay Miklós, Preisinger Sándor, Gellért Sándor, Kocsárdi Gergely, Gáll Tamás, Bencze Tamás, Gáspár Dávid.

(Zala-Lap, Bánfi Kati)

Tartalom megosztása: