keresés a weboldalon

Múzeumok éjszakája

Zalaegerszeg címer
Hírek

Múzeumok éjszakája

2013 október 04 - péntek
2013.június 22-én ismét megrendezték a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot. Az idei évben a keszthelyi Festetics kastélyt tűztük ki célul. Szüleimmel és a mamámmal indultunk el az éjszakai múzeumlátogatásra.

A Festetics család által gyűjtött könyveknek 1799 és 1801 között külön könyvtári szárnyat épített Festetics György. A könyvtár több mint 80 ezer könyvet tartalmaz. A legrégebbi példány 1488-ból származik. A gyűjtemény megmenekülése annak köszönhető, hogy a második világháború alatt befalazták a könyvtárat és néhány mellette levő helyiséget. A könyvtárat egy titkos ajtón át hagytuk el, hogy tovább ismerkedjünk a vadászat és a lovas sport iránt elkötelezett Festetics család történetével. Miután megnéztük a kastélyt, a Hintómúzeum felé vettük az irányt.

A Hintómúzeum a kastély udvarában lévő istállóban és kocsiházban látható. 80-100 évvel ezelőtti hintókat és kocsikat néztünk meg, amelyekkel a társadalom módosabb része utazott.

A múzeum épületében folytattuk utunkat. A Vadászati Múzeumban a trófeagyűjtemények és fegyverek kiállítását találtuk.

A történelmi modellvasút kiállítás a múzeum épületének emeletén található. A világon az egyetlen hegyi vasút-terepasztal, ami szemlélteti a magasságbeli különbségeket. A terepasztalon megtaláltuk a zalaegerszegi pályaudvar mását, és a Festetics kastély modelljét is. A terepasztalon az előző két évszázad mozdonyai, személy- és tehervonatai közlekednek.

Keszthelyen a rendezvény éjfélig tartott, így nem tudtuk a város összes múzeumát körbejárni, de így legalább tudjuk, hogy jövőre is ez a város lesz a célunk.

Kovács Ferenc 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: