keresés a weboldalon

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy

2013 október 08 - kedd
Szilvásvárad és környéke az ország legszebb,kirándulásra alkalmas területei közé tartozik. Maga a falu a Bükki Nemzeti Park bejáratánál fekszik.

Először felgyalogoltunk az 535 méterre a tengerszint felett levő istállóskői ősember barlangba. Nem semmi séta volt, de megérte! Őseink több mint 30 000 éve éltek itt. A barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát: tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok, az ősember kő- és csonteszközei, használati tárgyai.

A Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti képződménye. A Szalajka-patak vízéből lerakódott mészkő különleges képződményt hozott itt létre. Természet alkotta, lépcsőszerű gátjain a fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújtott.

A Szalajka-patak mentén lefelé sétálva elhaladtunk a Szikla-forrás mellett. A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása ez. Ritka és gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton a felszínre tör.

A sétánk során végigkísértek bennünket a pisztrángos tavak, s a köztük lévő pisztrángtelepek, ahol több mint száz éve folyik a sebes és szivárványos pisztráng tenyésztése. Ez a hal Szilvásvárad gasztronómiájának meghatározó eleme, melyet a helyi vendéglátók szinte minden formában készítenek.

A Kárpátok őre emlékmű a honfoglalás korában a Kárpátok hágóit őrző éber katonai védelmi rendszernek állít emléket. 2,65 méter magas, tölgyfából faragott katona alak. A korabeli dokumentumok alapján készült emlékmű felállításának célja, hogy felhívja a Kárpát-medencében élő magyarok figyelmét az összefogásra, és érdekeink megalkuvás nélküli képviseletére. Horváth Béres János és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása.

A vadbemutató kert fő látnivalói a dámszarvasok és a hazánkba az 1880-as években betelepített muflonok. A patásoknak ugyan nem túl nagy zárt terület áll rendelkezésükre, de előfordul, hogy egyetlen példányt sem fedezhet fel a kiránduló. Kis szerencsével azonban az egész szarvascsaládot, illetve a muflonokat is szemügyre vehetik a látogatók a túraösvény kerítéséhez közeli etetők egyikénél. Az állatok kíváncsiak ugyan, mégis ritkán fordul elő, hogy közel merészkednek az emberekhez. Mi sajnos, csak a dámszarvasokat láttuk. Ám az élmény így is feledhetetlen marad!

Dávid Martin 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: