keresés a weboldalon

Az én legkedvesebb egri hősöm: Bornemissza Gergely

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az én legkedvesebb egri hősöm: Bornemissza Gergely

2013 október 14 - hétfő
Az én legkedvesebb egri hősöm Bornemissza Gergő. Hogy miért őt választottam? Erről szól ez a kis fogalmazásom.

Hősiessége már nagyon korán – 7 éves korában – megmutatkozott. A kis Vicuskával a patakban fürödtek, velük volt Gergőék lova, a Szürke is. Miközben a két gyermek a vízben lubickolt, az ott ólálkodó török elkötötte a magára hagyott állatot. Utána eredtek, de foglyul ejtették őket. Gergő furfangosságának köszönhetően az éjszaka leple alatt sikerült megszökniük. Az otthoniak nagyon megörültek nekik, s jót derültek, amikor meglátták, hogy még egy török lovat is magukkal hoztak. A török nem sokkal később megtámadta a falujukat, a fiú édesanyja meghalt, ezért Dobó István vette magához Gergőt, hogy igazi magyar vitézt neveljen belőle.

Jópár év elteltével a török csellel elfoglalta Buda várát, és Török Bálint is fogságba esett. Gergő előbb szerelmét, Évát szöktette meg az esküvője előtti napon, majd Törökországba indultak a magyar nagyúr kiszabadítására. A Jedikulába olasz énekesnek álcázva jutottak be, de akciójuk kudarcba fulladt. Menekülniük kellett Konstantinápolyból.

Bornemissza Gergő legnagyobb hőstette az volt, amikor 1552-ben Dobó István várkapitánysága alatt igazi vitézi helytállásról és bátorságról téve tanúbizonyságot, a várvédőkkel együtt megvédték az egri várat. Gergely 250 katonával érkezett meg, a kapitány az egyik legveszélyesebb várfalat és bástyát bízta rá. Kedvenc hősöm vállalta a nehéz feladatot, nem hagyta cserben társait és az országot. Leleményes találmányainak köszönhetően a túlerőben lévő ellenség támadásait rendre vissza tudták verni. A többiek is igazi hősként tekintettek rá. A megpróbáltatások közben is biztatta a várvédőket, példát mutatott, pedig külső segítség híján csak magukra számíthattak. Mindent megtettek, amit ember megtehet, de esküjükhöz ragaszkodtak, hogy a várat élve meg nem adják. Még a fiát is elrabolta a félszemű Jumurdzsák, de ezt ő csak a harc vége után tudta meg. A döntő ütközetben mindenki részt vett, aki a várban tartózkodott, még az asszonyok is harcoltak. A vár a folyamatos támadásokban nagyon megrongálódott, de azért kibírta a török ostromot. Bornemissza Gergő és társai Dobó vezérletével hősiességükkel legyőzték az ellenséget, a törökök egyik hajnalra eltűntek Eger vára alól. Végül Gergő és Vicuska gyermeke is megkerült, így kicsit nyugodtabban élhettek ezután.

Nekem ezek miatt a cselekedetei miatt kedves Bornemissza Gergő. Szerintem nem sok ilyen hősies és ügyes ember élt, mint amilyen ő volt. A története igazán példamutató lehet minden magyar ember számára.

Beczők Dóra (7.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: