keresés a weboldalon

Erdélyben születtem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Erdélyben születtem

2013 november 06 - szerda
Székelyudvarhelyen születtem, szüleim szintén ott éltek. Kétéves koromban költöztünk Magyarországra. Amikor az iskolában tanítási szünet van, felkerekedünk, és meglátogatjuk a nagyszüleimet. Szinte minden rokonom Erdélyben él a mai napig. Az unokatestvéreim oda járnak iskolába is. Minden tantárgyat magyarul tanulnak, a tanárok és tanárnők is magyarul beszélnek.

Erdélynek sok jellegzetessége van. A legismertebbek a székely kapuk. Ha elmegyünk egy faluba, láthatjuk: az összes háznak ilyen kapuja van.

Ritkábban ugyan, de előfordulnak városokban is. Ilyen város például Nyárádszereda, ahol anyukám született.

Az emberek nagyon segítőkészek és barátságosak. Sok faluban őrzik a népi hagyományokat. Mostanság tartanak szüreti bálokat. Ilyen bálon már én is részt vettem. Nagyon sok szép hely van, ahova érdemes kirándulni. Otthonunkat is díszítik a székelyek jellegzetes tárgyai, ilyen például a fából faragott székely kapu és a korondi csuprok, edények.

Büszke vagyok arra, hogy Erdélyben születtem. Amikor végignézek a tájon, mindig eszembe jut, hogy régebben ez a gyönyörű hely Magyarországhoz tartozott. Ilyenkor szomorúság fog el.

Péter Krisztina 6.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: