keresés a weboldalon

Könyv – mint barát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Könyv – mint barát

2013 november 12 - kedd
Elmondhatom magamról: sok könyvet olvastam már. Meséket, regényeket, igaz és kitalált történeteket. Ám a Szent Johanna gimiben „barátra” leltem.

Szerzője egy színes és tehetséges fiatal nő, Leiner Laura. A könyvsorozat nyolc részből áll, és nemcsak a fiatalok számára lehet érdekfeszítő, figyelemreméltó alkotás, az idősebb korosztály is bepillanthat általa a mai gimnazisták életébe. Mára sok tini kedvenc olvasmányává vált a sorozat. Számtalan fiatallal szerettette meg az olvasást az írónő.

Maga a könyv valójában egy fiatal lány, Reni naplója, amit a gimnázium legelső napjától vezet egészen az utolsó tanév végéig. Dátum szerint elmeséli, mi minden történt vele, társaival, majd a nap végén értékeli egytől ötig tartó skálán az eseményeket. A féltett naplóba eleinte az általános iskola nem éppen izgalmas éveiről ír a tini lány. Az új élmények, 12 fős osztálya, a barátságok aztán teljesen „áthangolják” a feljegyzéseket. Nem maradhat ki Reni életéből a szerelem sem. Ez az új érzés azonban nem csupán örömmel ajándékozza meg, csalódások, sérelmek, átsírt éjszakák is várnak rá. Megismerkedünk hűséges barátaival, a kezdetben emós külsejű, később „kiviruló” Virággal; vagy ott van Arnold, aki a tanulásban nem jeleskedik, de éppoly könyvmoly, akár Reni.
Persze nem mesélek el minden részletet, noha szívesen tenném – de akkor az újdonság varázsát venném el tőletek, akik még nem olvastátok a történetet. Így csak ígérhetem: nagyon sok izgalmas kalandban lesz része hősnőnknek, barátainak, az osztálynak.

Olvasni kell ezt a nagyszerű könyvet, jó szívvel ajánlom nektek. Élmény azért is, mert a mai tinik nyelvén íródott. Úgy érzem, sok fiatal tud azonosulni a szereplők örömeivel-gondjaival. Különböző jellemeket alkotott a szerző, fiúkat és lányokat, így mindenki találhat szimpatikus alakot. Tele van a történet humorral, vicces, kacagtató részletekkel. S ami megfogott benne: bemutatja a barátság lényegét és a szerelem sokarcúságát egyaránt.

Az írónő régi vágya volt, hogy naplószerű regényt alkosson. Nagy siker kísérte a sorozat megjelenését, ismertté téve Leiner Laura nevét a széles olvasóközönség körében. Csatlakozott a sorozathoz egy „Kalauz” is. Ez tartalmazza azokat az információkat, helyszíneket, neveket, amelyek a nyolc kötetből nem derültek ki egyértelműen.

Remélem, a fiatal szerző még sok olvasmányos, fiataloknak szóló írással örvendeztet meg bennünket. Ezt persze nem csak én szeretném, hanem sok más fiatal is. A regény sikere nyomán már megalakult a Szent Johanna gimi klubja is, ott osztják meg a rajongók élményeiket, véleményüket egymással. Jó szórakozást kívánok nektek ebben a színes világban!

Kiss Szilvia 8.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: