keresés a weboldalon

Budapesti látnivalók

Zalaegerszeg címer
Hírek

Budapesti látnivalók

2013 november 15 - péntek
Nemrég Budapestre utaztunk, hogy pár napot eltöltsünk a fővárosban, és kicsit megismerjük azt. A szüleimmel együtt izgatottan készülődtünk az útra. Együtt böngésztük az internetet, hogy azt a kevéske három napot hol tudnánk hasznosan eltölteni.

A Duna két partján fekvő Budapest Magyarország fővárosa, valamint politikai, történelmi, művelődési, kereskedelmi és közlekedési központja, emellett világhírű gyógyfürdőváros is.
A város őse a kelta alapítású Aquincum, amely a római korban (1-5.sz.) Alsó-Pannónia tartomány székhelye volt. A mai  Budapest  1873. november 17-én jött létre, amikor egyesítették a Duna két partján fekvő, addig önálló három várost: Pestet, Budát és Óbudát.

A Budai várnegyed és a Duna-part látképe, az Andrássy út és történelmi környezete, a Millenniumi Földalatti Vasúttal és a Hősök terével az UNESCO világörökség része. A fővárosban ezeken kívül is rengeteg a látnivaló: különleges műemlékek, hidak, ókori, középkori és a török hódoltság idejéből maradt emlékek, múzeumok, színházak, szobrok, emlékművek.

Csodák palotája

A Csodák palotája volt az első hely, ahova ellátogattunk a budapesti kiránduláson. Itt kísérletezhettünk, játszhattunk, közvetlen közelről ismerkedhettünk a természettudományokkal, elsősorban a fizikával. Különböző teszteket is csináltunk,  amik gépek segítségével mutatják:  milyen a reakcióidőnk, az egyensúlyérzékünk vagy nem vagyunk-e színtévesztők.

Szögletes kerekű autó:

Az autó pályája úgy van kialakítva, hogy a domborulatok pontosan kiegyenlítik a négyzet alakú kerék zötyögéseit, így a kerék tengelye mindig ugyanolyan magasan halad a padló fölött. Ezért megy simán az autó.

Fakírágy:

Az ágyra feküdtem és megnyomtam a kezemnél lévő gombot. A vízszintes felületből több ezer szög emelkedett ki, de nem szúrtak meg. Ennek az oka, hogy a testsúlyom eloszlik a szögek hegye között. Ha egy szögre nehezedtem volna, biztosan belém szúr.

Tropicarium

A Tropicariumban a trópusi esőerdők világába csöppentünk. A fejünk fölött egzotikus, különleges madarak repkedtek szabadon, a lábunk előtt aligátor heverészett, mellette halak úszkáltak.

Találkoztunk itt selyemmajmokkal, kígyókkal, teknősökkel, pókokkal is. Láttunk skorpiókat, piranjákat. A legjobban a cápaetetést vártuk. Két búvár lemerült a hatalmas állatok közé. A cápák a gondozóik kezéből ették a halakat. A másik nagy kedvencünk a rájasimogató medence volt, ahol a selymes bőrüket megfoghattuk.

Budai várnegyed

A Budai várnegyedben középkori műemlékek, XVII.-XVIII.  századi lakóházak és középületek találhatók. Három fő része: a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed. A vár építését 1243-ban kezdték. 1255-ben IV. Béla már mint megépített várat említette. 1330-ban Károly Róbert és fiai kezdték a palotát építeni, ami elpusztult az 1686-os lőporrobbanás során. A középkori palota építését Mátyás király fejezte be. A Halászbástyáról gyönyörű kilátás nyílik a Parlamentre, a Dunára és a pesti  városrészre.

Mátyás-kút

A Strobl Alajos által készített kút felett Mátyás király áll, lábánál elejtett szarvas, körülötte kísérete tagjai vadászkutyákkal, melyek a szomjukat oltják a forrás vizéből.

Mátyás- templom

Az egyik legnagyobb történelmi múltra visszatekintő templomunk. Koronázások, királyi esküvők helyszíne. A gótikus stílusban épült templomban az egyháztörténeti kiállítást is megnéztük.

Budavári labirintus

A labirintus barlangrendszerét sok mindenre használták: volt menedékhely, pince, ispotály és börtön is. A XV. század második felében Mátyás király foglyaként Drakula gróf is itt raboskodott. Opera-panoptikum, fotókiállítás, gótikus és reneszánsz kőemlékek kiállítása, török sírkövek fogadtak minket a labirintusban, és sok érdekességet olvashattunk Drakuláról és Mátyás királyról. A nyirkos, hűvös és félhomályos labirintus felfedezése különös élményt adott.

Időkerék

Az időkereket 2004-ben, Magyarország Európai Uniós csatlakozásának emlékére készítették. A homoknak egy év alatt kell leperegnie. Az órát minden évben szilveszterkor megfordítják.

Hősök tere

A Hősök tere Budapest legnagyobb, legtágasabb tere. Az Andrássy úttal együtt a Világörökség része. Végigsétáltuk és megnéztük a szobor- és oszlopcsarnokot. Különösen tetszett Gábriel arkangyal a középen álló oszlop tetején, Árpád fejedelem, Tas, Mátyás király, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos szobra.

Fővárosi Állat-és Növénykert

A Fővárosi Állat-és Növénykert Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Szerencsés időpontot választottunk a látogatásra, mert rengeteg állatkölyök volt az állatkertben: elefánt, zsiráf, gorilla, orángután és oroszlánkölyök. A legtöbb állat a hőségben hűsölni próbált, de néhányuknak éppen etetés volt. Így megnéztük a jegesmedvét, a pingvineket, a sast táplálkozás közben és az oroszlánfókák etetéssel egybekötött bemutatóját is. Az állatkert közepén áll a Varázshegy, ahol rengeteg érdekesség és interaktív játékok vártak minket. Egy üvegablakon át benézhettünk egy termeszvárba, megismerkedtünk a patkányok és az egerek életével természetes környezetükben. Az óriások csarnokában az ámbrás cet életnagyságú 20 méteres modellje és dobogó szívének mása is látható és énekük hallható. A Varázshegyen sétálva a dínómodellek mellett óriási dínótojásokra is bukkantunk, de megtanultuk, hogy igazából 30-40 cm-nél nem voltak nagyobbak a tojások. A hatalmas állatkert megnézéséhez szinte kevés volt egy nap, de nagyszerű élményekkel gazdagodtunk.

Kovács Ferenc 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: