keresés a weboldalon

Valahol Európában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Valahol Európában

2013 november 29 - péntek
November kilencedikén este a Valahol Európában című filmet néztük meg a moziban. A film a második világháború alatt játszódik.

A történet csavargó gyerekekről szól, akik magukra maradtak. Volt, akinek az apja hadifogságba esett, volt, akinek a szüleit a lebombázott ház temette maga alá, másokét koncentrációs táborba hurcolták.

Az éhező gyerekek bandába verődnek, lopásból tartják el magukat. Hamarosan körözést adnak ki a fosztogató gyerekek ellen. Útközben romos várra bukkannak: első látásra üresnek tűnik. Ám van lakója- egy idős ember, Simon Péter, aki egykor karmester volt. Az elvadult gyerekek megkötözik, kirabolják élelmiszer raktárát, sőt részegen, tréfából fel is akarják akasztani. Szerencsére a vezérük az utolsó pillanatban megakadályozza ezt.
Simon nem akar bosszút állni a gyerekeken, hanem élelmet hoz nekik, segít, hogy a vár egy részét kijavítsák, lakhatóvá tegyék. Beszél nekik a szabadságról. Munka közben együtt fütyülik a Marseillaise-t. Elmondja nekik, hogy ők nem voltak szabadok, amikor az úton kóboroltak, és élelmet loptak, mert a koplaló nem szabad ember.

Amikor felfedezik a gyerekeket a várban, el akarják őket fogni, ám ők megvédik otthonukat. Egy társukat, Kuksik meglövik, és orvoshoz kell vinni. Így önként adják magukat a hatóság kezére.

El akarják ítélni a gyerekeket. Simon megvédi őket, hisz elmondja: nem ők a hibásak azért, hogy nincs otthonuk, nincs családjuk, nincs mit enniük. A háború nem a gyerekek hibája, hanem a felnőtteké!

Így már senki  sem akar a gyerekek ellen vallani. Ne ők bűnhődjenek! Simon egy olyan hivatalos papírt hoz a városból, ami arról szól, hogy a vár a gyerekeké, újra van otthonuk.

Mindenkinek ajánlom ezt a filmet, nem szabad kihagyni!

Kovács Ferenc  4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: