keresés a weboldalon

Szomorú vasárnap…

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szomorú vasárnap…

2013 december 05 - csütörtök
Seress Rezső 1899 és 1968 között élt. Zeneszerző, zongorista – írják róla a lexikonok, pedig jószerivel csak „pötyögtetni” tudta a hangszert. De mit számít mindez, ha máig ő az egyetlen magyar világsláger, a „Szomorú vasárnap” szerzője? Hihetetlen, de a dalt több mint száz nyelven adták elő a világ különböző tájain.

Hogyan is jutott éppen most eszembe mindez? Közeleg a tél, járunk színházba, koncertre. Milyen más volt nyáron! Este, szabad ég alatt láthattunk előadásokat. Mindenki mosolygós, felszabadult volt a nézőtéren.

De vissza Seress Rezsőhöz! Életéről készített a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház két felvonásos színdarabot. Szüleimmel és testvéremmel néztük meg a Kvártélyházban. Az előadás nagyon tetszett. Furcsa, hogy egy mű egyszerre képes kacagtató és megható lenni. No, ez ilyen volt! Müller Péter írta a különös darabot, melyben a fiatalembert sikeren és kudarcokon, háborún, munkatáboron, mellőzöttségen át kísérjük egészen élete tragikus végéig. Feltűnik a Kispipa vendéglő, mely szinte második otthona, s megismerjük feleségét, Helént is.

Az életrajzi elemek mellett felhangzottak Seress Rezső ismertté vált dalai is. Néhány közülük: Gyere, Bodri kutyám; Fizetek, főúr!; Csak átutazó vagyok itt a földön; Szeressük egymást gyerekek! És mindenek előtt a híres melódia, a Szomorú vasárnap.

Aki elmulasztotta volna, ne bánkódjon! Jövőre ismét lesznek kvártélyházi esték, a régebbi előadásokat rendre felújítják a művészek. Biztosan ez a darab is műsorra kerül ismét. Egyet ne feledjetek: kívánjatok jó időt, s akkor szuper élményben lesz részetek!

Kovács-Braun Rómeó 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: