keresés a weboldalon

Szakmák színháza

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakmák színháza

2014 április 11 - péntek
Április első szerdáján, délelőtt moziba mentünk. Ám még mielőtt azt hinnétek, hogy lógtunk a suliból, tisztázzuk: szó sem volt ilyesmiről! De még csak nem is filmet néztünk!

A szombathelyi Weöres Sándor Színház rendezésében és előadásában a „Szakmák színháza” című előadást tekintettük meg. Nem hétköznapi módon, hanem színházi élménybe ágyazva ismerkedtünk néhány hiányszakmával, például a szerkezetlakatos, a hegesztő, az asztalos, a szabó és az ápoló munkájával. Ötvözték a színpadi játékot és a fiatalok egyik kedvencét, a mozit, szabad átjárást biztosítva a kettő között. Így azok számára is érdekes lehetett az előadás, akik eldöntötték már, hogy később hol és mit tanulnak. A tanácstalanoknak pedig kiváló lehetőséget nyújtott, hogy bepillantsanak e szakmák rejtelmeibe.

A történet egy fiúról szólt, aki nem tudta, miben tehetséges, és mi lenne számára az ideális szakma. Édesanyja egy varázslóhoz küldte, azzal a szándékkal, hogy ő találja meg fiában a lehetőséget.

A fiú a legjobbkor érkezett. Merlinnek, a varázslónak, már jó ideje el kellett volna készítenie egy madárijesztőt. Idő hiányában aztán a fiútól kért segítséget, akinek tetszett is a feladat. Jól képzett tanárok utasításának megfelelően végezte a munkát.

Első feladatként elkészítették a tervrajzot, majd elnevezték Dórinak a „lényt”. Alsó részét vaslemezből vágták ki, azt hengerelték, majd hegesztették. Utána kerekeket rögzítettek az aljára. Felsőtestét, kezeit, fejét már fából készítették. Arcát nagyon valósághűen rajzolta meg a fiú. Szabók segítségével felöltöztették a „lányt”. Szeme és szíve ledekkel világított.

A legvégén mondatokat programoztak bele: „Hess, madár, hess! Takarodj! I love you! Kiss me!”. Ekkor már csak Dóri tesztelése maradt hátra.

Először gyönyörűen működött. Aztán beütött a krach, elromlott! A fiú egyből kórházba vitte a robotlányt,”aki” aztán kórterembe került.

A történet happy enddel végződött: Dóri a fiú csókjára életre kelt! A kezdetben retardáltnak tűnő Dórin Merlin segített, gyönyörű, okos lányt varázsolt belőle. Főhősünk így nem csak ötletet kapott a pályaválasztáshoz, hanem barátnője is lett, ami, valljuk be, nem utolsó szempont!

Jordán Tamás és társulata bizonyította: a színház a maga nyelvén mindenhez hozzá tud szólni!

Fotó: Weöres Sándor Színház

Kára Erik 7.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: