keresés a weboldalon

„Éltetni a hagyományt…”

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Éltetni a hagyományt…”

2014 április 18 - péntek
E szavakkal vallott vállalt feladatukról a Vujicsics együttes vezetője, Eredics Gábor. Idén negyven esztendős a zenekar, az évfordulót nagyszabású koncertsorozattal ünneplik. A délszláv népzene hazai megismertetésében úttörő szerepet vállaltak. Talán ennek is köszönhetően az együttes tagjai március 15-én megosztott Kossuth-díjat kaptak. A tagok szinte mindegyike szerb vagy horvát gyökerekkel rendelkezik. Az évek során azonban sváb, szlovák, makedón népzenét is játszottak.

A Keresztury VMK által szervezett Filharmónia Ifjúsági Hangversenysorozat idei utolsó koncertjét ők adták.

Megint sokat tanultunk. Megtudtuk például, hogy a „kolo” egy szerb tánc. Sok érdekes, a délszláv zenére jellemző hangszert láthattunk, hallhattunk. A tambura, ez a perzsa-arab eredetű pengetős hangszer a Vujicsics együttes által került be a magyar nagyközönség tudatába. Egész „tambura-család” létezik, néhány közülük: brácstambura, prímtambura, basszprímtambura, csellótambura. Hú, felsorolni sem egyszerű – hát még játszani rajtuk! Ezen kívül furcsa nevű hangszerekből sem volt hiány, így megemlítem a dvojnice, tarabuka, tapan, szamica nevét. Azért a jól ismert hegedű, klarinét, harmonika, bőgő sem hiányzott a repertoárból.

Büszkén írom, hogy zalai vonatkozása is van a zenekarnak. A Nagykanizsáról elszármazott Vizeli Balázs hegedűst is tagjaik között tudhatják.

A Vujicsics együttes az ország egyik legszebb városában, Szentendrén alakult. Ma is itt van a bázisuk, innét indulnak fellépéseikre. Osztályfőnökünk, Jutka néni megígérte: jövőre ellátogatunk a Duna menti kis ékszerdoboz- városba!

Pete Dóra 6.c
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: