keresés a weboldalon

Vacsora egy olasz-magyar családnál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vacsora egy olasz-magyar családnál

2014 május 22 - csütörtök
Május elsején Olaszországban vendégeskedtünk szüleim barátainál.

Padova kertvárosias részén élnek egy családi házban. Az apuka olasz, az anyuka magyar. Giovanni az iskolás gyermekük, aki első osztályba jár. Életmódjukban ötvözik a magyar és olasz szokásokat.

Vacsorára ízletes minestrone levest tálaltak kemény sajttal. Ez tipikus itáliai előétel, rengeteg zöldségféléből főzik.

A velük élő magyar nagymama tésztát kínált volna utána. Az olasz apuka fogta ettől a fejét, hiszen a kifőtt tészták szintén előételnek számítanak náluk.

Desszert közben összehasonlíthattuk a két ország kisdiákjainak tanulmányi életét is. A szülők választhatnak a hétfőtől szombatig tartó félnapos iskolai osztály, vagy a magyarhoz hasonló öt hosszú napos osztály között. Giovanni 8.15 és 12.30 között van suliban. Érdekes, hogy az írás tanulását nem a betűelemekkel kezdték, hanem az egész betűt leírták. Nem vonalas füzetbe dolgoznak, helyette nagy alakú négyzetrácsos füzetbe kanyarítják régiesnek tűnő betűiket. Irigylem Giovit, hogy mindkét szülő nyelvén választékosan és folyékonyan beszél.

Egy rövid legózás után sajnos el kellett köszönnünk, mert az éjszakai szállást Veronában foglaltuk. Várom, hogy nyáron itt, Zalában találkozhassak új cimborámmal.

Kósi Csongor 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: