keresés a weboldalon

Búzaadomány Zalából (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Búzaadomány Zalából (Videó)

2014 augusztus 04 - hétfő
Csak Zalaegerszegről 9,3 tonna búzát ajánlottak fel termelők a Nemzet Kenyere akcióban, amihez a megye más területeiről még több mint öt tonnát tettek hozzá gazdálkodók. Az elmúlt évben összesen 100 tonna gabonát adtak össze az országban, ez a szám is jelzi, hogy milyen jelentős a Zalában felajánlott mennyiség.

A most összegyűjtött búzából augusztus 20-án, Pécsett sütik meg az ország kenyerét, a fennmaradó mennyiség pedig jótékony célt szolgál majd. Ez, és a nemzeti összetartozás erősítése ösztönözte a zalaegerszegi gazdákat az adakozásra, mondta Gyergyák Szabolcs, a gyűjtés ötletgazdája, aki maga is mezőgazdasági vállalkozó és tagja a Helyi Agrár Bizottságnak.

Zala megyében két helyen, Muraszemenyén és Zalaszentgróton van a két gyűjtőpont, de Páka mellett Zalaegerszegen is akadt olyan vállalkozó, aki segíti az akciót. Nem csak telephellyel, de szervezéssel is. Ilyen volt Porpáczy Szilárd, az Első Zalai Takarmányipari Kft. ügyvezetője.

A felhívott gazdák tudtak a kezdeményezésről. Heten azonnal igent mondtak, és rekord mennyiségű kenyérnek valót ajánlottak fel. Önzetlenségükről a város alpolgármestere,
Doszpoth Attila is elismerően szólt.

A megye más területein gazdálkodó termelőktől is komoly mennyiséget sikerült összegyűjteni, mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása nem használt a búza minőségének, de összességében a gazdák elégedettek az idei terméssel.

N.Zs./T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: