keresés a weboldalon

Bepillantás a rajzfilmek világába

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bepillantás a rajzfilmek világába

2014 október 21 - kedd
Az Országos Könyvtári Napok keretében mi, landorhegyis diákok ellátogattunk a József Attila Városi Könyvtárba, ahol a Kecskeméti Rajzfilmstúdió munkatársai tartottak érdekes előadást nekünk.

Sok mindent megtudhattunk a rajzfilmek készítéséről, hogy mennyi minden történik addig, míg a kész produkciót láthatjuk. A száz magyar népmese, a Vízipók, a Mátyás királyról szóló mesék, a Mondák a magyar történelemből című rajzfilmsorozatok készítői elmondták, hogy munkájuk mekkora fegyelmet igényel, kibontakozhat kreativitásuk, ám fontos előírásokat kell követniük.

Állóképek sorozatát készítik el, egy filmhez több ezer kockát, és ezeket nagy gyorsasággal vetítik.
Először minden szereplőt megterveznek, megrajzolják, majd kiszínezik a figurákat. Egy kép kifestése kb. nyolc órát vesz igénybe! Minden filmkockára terveznek egy hátteret is, és rögzítik a hangot, a szöveget, zenét és a zörejeket. A zenészek például addig próbálják, amíg a hang illik a képhez. Mindez forgatókönyv alapján történik, aminek egy példányát a kezünkbe is vehettünk.

Nagyon érdekes volt látni a film kezdeti majd végső változatát, amit a Gyöngyvirág Palkó című rajzfilmen mutattak meg nekünk.

Néhány trükköt is megosztott velünk az előadást tartó néni: ilyen a húzós háttér, vagy ha sétál egy figura, akkor elég csak a bal és a jobb lépését megrajzolni, a beszédnél néhány szájállást.

Az előadást filmvetítés zárta. Olyan 3D-s rajzfilmet nézhettünk meg, ami még nem került forgalomba: Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című könyvéből készült rajzfilmsorozatnak az egyik epizódját.
 
Én nagyon szeretem a rajzfilmeket, ezért jól szórakoztam, és sok új ismerethez is jutottam.

Rábai Péter
6.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: