keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Jánosfutás (monda)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jánosfutás (monda)

2014 november 24 - hétfő
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy falu, János. Ennek a falunak azért volt János a neve, mert a polgármestere, akit Ferenc Jánosnak hívtak, nagyon önző és önfejű ember volt.

Az emberek nem szívesen éltek itt, hiszen nem csupán a településnév, de még az utcanevek is János „találmányai” voltak. Így találkozhattunk itt Ferenc utca, Nemes utca, János utca elnevezésekkel. Az elöljáró kedvence azonban mind közül  kétségtelen a Pénzes utca lett, talán sejtitek, miért…

Egyik nap aztán János úr még ennél is messzebbre ment: a varázsló kuckóját át akarta keresztelni Ferenc János varázskuckójának! A falu lakosai amúgy mind féltek ettől a varázslótól. Ha valaki csak egy kicsit is felbosszantotta, büntetése akár egy hónapig tartó átok is lehetett! Ám a polgármesternek ez a tette rettentően felbőszítette: tizenkét boszorkányt uszított rá!

A településen egyetlen ember szerette Ferenc Jánost – nem más, mint a felesége. Most viszont ő is csak kétségbeesetten kiáltott:

–    János, futás!

Bár a polgármestert sikerült kikergetni a faluból, és az utcanevek is visszaváltoztak, a település a János nevet megőrizte. Sőt, a teljes neve Jánosfutás lett!

Kovács Kitti 6.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola
 

Tartalom megosztása: