keresés a weboldalon

Márton napján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Márton napján

2014 november 24 - hétfő
November 11-én az iskolában Márton napot tartottunk.

Szent Márton Krisztus után 316 környékén született Pannóniában, a mai Szombathely (Savaria) területén. Már gyermekként áthatotta az isteni kegyelem. Ifjan ő alapította meg az első európai kolostort.371-ben, tiltakozása ellenére Tours város püspökének választották. Ehhez kapcsolódik Szent Márton és a lúd kapcsolatára vonatkozó legelterjedtebb magyarázat. A legenda szerint ugyanis Szent Márton, hogy a püspökké választása elől kitérjen, a ludak óljában bújt el, ám azok hangos gágogásukkal elárulták a rejtőzködőt. Legismertebb jócselekedeteként tartják számon, hogy még fiatal korában, a római hadsereg tisztjeként, találkozott egy szerencsétlen, ruhátlan koldussal a téli hidegben. Megszánta, saját köpenye felét adta az ismeretlennek. Temetésére november 11-én, Tours-ban került sor 397-ben.  

Márton naphoz rengeteg néphagyomány kötődik, nem csak a német nyelvterületről, de hazánkból is.

Mi már évek óta versengünk e nap tájékán. A verseny napjáig minden német nyelvet tanuló diák rajzolt képregényt, készített lámpást és csapatokat alkotott.

Végre itt volt november 11. A képregény rajzoló verseny eredményhirdetésével vette kezdetét a délután.

Majd 14.30-tól 16.30-ig tartott a csapatverseny. Minden csoport külön osztályteremben játszott és oldotta meg a feladatokat. Minket Németh Rozália és Sabján Judit tanárnők felügyeltek, osztották ki a feladatainkat.  Rozika néni és Jutka néni utána javították feladatlapjainkat, mi falatoztunk, s készültünk a felvonulásra.

Azután elkezdődött a lámpásos felvonulás. Minden gyerek meggyújtotta lámpását.  A lámpásokkal körbesétáltunk az iskola körül, és közben Az „Ich geh’ mit meiner Laterne” című dalt énekeltük.

Nagyon tetszett ez a nap.

Tóth Regina 5.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: