keresés a weboldalon

Az andráshidai templom újjászentelése

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az andráshidai templom újjászentelése

2014 december 02 - kedd
Szeptember elején nagy ünnepre készültek a hívek. Ekkor zajlott az andráshidai Szent Kereszt Felmagasztalása templom újjászentelése, melyet Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök celebrált.

A szentmise már a szabadban elkezdődött, ahol a püspök úr átadta a templom kulcsait Ocsovai Grácián plébánosnak. Veres András úgy fogalmazott: a mindenkori plébánosnak nem csupán az épületre, de a hívők épségére is vigyáznia kell.

Miután kinyitották a templomot, és a hívek is elfoglalták helyeiket, a püspök atya utalt rá: Isten házának felszentelése még egy püspök életében is ritka esemény.

A felújítás alatt vélhetően a templom alapítójának földi maradványaira bukkantak. Ezeket kormeghatározás után visszahelyezték, így immár egy kőtábla emlékeztet a XIII. században élt kegyúrra.

A felújítás része volt a kövezet, a padok és az oltár cseréje is. Még a torony megerősítésére is sor került.

Oltáriszentségként két ritkán emlegetett szent ereklyéit helyezték el. Utolsó aktusként a püspök a falra festett négy keresztet olajjal kente meg, és egyúttal ünnepélyesen felszentelte a megújult, megszépült épületet. A hívők örömmel fogadták a régi-új templomot.  

Bőke Norman 8.c
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: