keresés a weboldalon

Csány Lászlóra emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csány Lászlóra emlékeztek (Videó)

2015 október 08 - csütörtök
Csány László születésének 225. évfordulója alkalmából tartottak emlékülést csütörtökön Zalaegerszegen. A város dísztermében rendezett eseményen a történészek ezúttal kortársi kapcsolatain keresztül szemléltették Kossuth kormánybiztosának életét.

Az 1848/49-es forradalom méltatlanul elfeledett mártírja – jellemezte köszöntőjében a zalai politikust Mikó Zsuzsanna. A Nemzeti Levéltár főigazgatója után Balaicz Zoltán kiemelte: a jubileumi évhez kapcsolódóan eddig több, a város és a megye történelmi múltját elemző konferencia valósult meg. A polgármester egyúttal köszönetet mondott a lebonyolításban segédkező intézményeknek is.

Az előadók felidézték például az egykori közlekedési miniszter Kossuth Lajoshoz és Görgey Artúrhoz fűződő viszonyát. Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója Csány László és Deák Ferenc címmel tartott előadást. Mint kiderült, a kor kiemelkedő politikusai nagyra becsülték munkásságát.


Csány Lászlót négy nappal az aradi vértanúk után, október tizedikén végezték ki. Batthyány Lajos miniszterelnök mellett ő volt a legmagasabb rangú polgári vezető, akin a császáriak végrehajtották a halálos ítéletet.

K.Zs./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: