Év végi torkoskodás az Eötvösben
A diákok évek óta kétféle menüből választhatják ki az ebédet. A decemberi plusz kívánságokról kérdeztük az élelmezésvezetőt, Pacsa Zoltánnét.
– A kívánság mindig bonyolult dolog, mert olyant kérnek a gyerekek, amit nem mindig lehet megvalósítani. De népszerűek a tésztaféleségek és a rántott hús.
– Van-e előírás az ételsor összeállítására?
– Adott kalóriának kell megfelelnie az ételeknek és minél több fehérjét tartalmaznia. Sok hús, kevés szénhidrát, tízóraira időnként teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérféleségek. Tíz naponta készítünk halat, havonta kétszer tojásos ételt, rendszeresen adunk tejtermékeket. Egy EU-s pályázatnak köszönhetően naponta van gyümölcs is. A nyersanyag normából nehéz kijönni és vannak gyerekek, akik csak az iskolában ismerik meg, hogy mi az az ebéd.
S hogy a kilenc konyhás néni ne unatkozzon a napi 700 adag ebéd elkészítése mellett, a kívánságlisták után jönnek a gyerekek osztályzatai. Minden osztály kérdőívben fejtheti ki számosított véleményét az adott ételféleségekkel kapcsolatban. Ezt igyekeznek figyelembe venni a főzéskor. De a fő szempont továbbra is az életkornak leginkább megfelelő ételsor összeállítás és a nyersanyag norma marad.
Zala-Lap, Bánfi Kati
Tartalom megosztása: