Finomságok…vagy mégsem?
A teasütemény
Az előre csomagolt édes teasütemények akár hónapokig elállnak. Amellett, hogy búzalisztből, zsiradékból, illetve tojáskészítményekből történik az előállításuk, jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrot és zsírban gazdag dúsító anyagokat. A tartósság elősegítésére azonban kémiai adalékanyagok felhasználása is szükséges. Így valósággal tobzódnak ezekben a finomságokban a konzerváló segédanyagok, egyikük a propionsav. Több névvel nem untatlak benneteket.
Ezért fontos, hogy az ilyen – amúgy szemre is mutatós, csábító – kekszekhez igyunk tejet, mert az abban lévő fehérjék valamilyen szinten ellensúlyozzák az egészségtelen anyagok tömkelegét.
A csokoládétorta
Valóságos kalóriabomba e kedvelt süti! Tízdekányi szeletet alapul véve, a csokis finomság 347 Kcal-t, valamint 56,6 g szénhidrátot és 16,4 g zsírt tartalmaz. Ez már önmagában is sok, de gondoljatok bele: mennyit tesz még hozzá a dekorációnak használt színes cukordara, marcipán, vagy a tejszínhab! A kakaós tortadara hidrogénezett növényi zsírokat tartalmaz. A legújabb kutatások szerint a hidrogénezés során transzzsírsavak keletkeznek, melyek károsak az érfalakra. Ezért ritkán érdemes fogyasztani a csokitortát – mondjuk, évente egyszer van szülinapunk…
Adrián Luca 8.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola
Tartalom megosztása: