keresés a weboldalon

Ajándék az évforduló alkalmából (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ajándék az évforduló alkalmából (Videó)

2022 március 29 - kedd
Mindszenty József születésének 130. évfordulója alkalmából két, a hercegprímás által használt bútor került Zalaegerszegre. Az ajándékozási ceremóniát ma tartották a 2 milliárd forintból felújított és nemrég átadott Göcseji Múzeumban.

A bútorok 1957-et követően kerültek az egykori Fővárosi Seprű és Kefekészítő vállalathoz, a mai Főkefe Közhasznú Nonprofit Zrt-hez – tájékoztatta a megjelenteket Csizi Péter ügyvezető. Mindszenty bútorait szimbolikusan és nagy odafigyeléssel kezelték a cégcsoportnál, így ezek kiváló állapotban kerültek Zalaegerszegre. Az átadón részt vett Fülöp Attila államtitkár is, aki hangsúlyozta: az eddig méltatlan körülmények között tartott berendezési tárgyak a legjobb helyre kerültek.

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár:

Mindszenty József negyed évszázadon keresztül volt apátplébános Zalaegerszegen. Az általa képviselt értékrend rendkívül fontos az itt élők számára – hangzott el az ünnepségen.

Vigh László, országgyűlési képviselő:

A Zalaegerszegen 1944-ig apátplébánosi tisztséget betöltő Mindszenty-örökség az épített környezetben is megmutatkozik.

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

A jelenleg is épülő Mindszentyneumban nyílik az ország egyetlen Mindszenty emlékkiállítása. Ez az épület a Göcseji Múzeum tagintézményeként működik majd, ami kiemelten foglalkozik a bíboros hagyatékával.

dr. Kostyál László, igazgató, Göcseji Múzeum:

Az íróasztal a Mindszentyneum kiállításán kap helyet. A szekrény elhelyezéséről még nem született végleges döntés.

Gy.A./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: