keresés a weboldalon

94 éve írták alá a trianoni békediktátumot (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

94 éve írták alá a trianoni békediktátumot (Videó)

2014 június 04 - szerda
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja. 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, amelynek következtében Magyarország elveszítette területének több mint kétharmadát. Erre emlékeztek szerte a Kárpát-medencében, így Zalaegerszegen is.

Balaicz Zoltán alpolgármester Reményik Sándor versével emlékezett az 1920. június 4-én kötött trianoni békediktátumra, ami felszabdalta Magyarország 1000 éves határait, elszakítva a magyar népesség majdnem kétharmadát. Az országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává.

A szocializmus idején az emberek nem ismerhették meg a trianoni eseményeket. A magyar politika fél évszázadig nem törődött azokkal a magyarokkal, akik az erőszakkal meghúzott határokon túlra kerültek – mondta a megemlékezésen Stárics Roland, a Zrínyi Miklós Gimnázium történelem tanára.

Az 1920-as események gazdasági és kereskedelmi értelemben is tönkretették az országot, amelynek erejére jellemző, hogy a bethleni konszolidáció évtizede alatt újra megerősödött, talpra állt. A Nemzeti Összetartozás Napja pedig azt üzeni: a Kárpát-medencei magyarság lelkileg újra egységes.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: