keresés a weboldalon

1848 emlékezete (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

1848 emlékezete (Videó)

2014 március 18 - kedd
A polgárosodás igenlése, a tiszta és világos nemzeti célok is összekötik 1848-at a mával. Erről beszélt ünnepi beszédében Vigh László országgyűlési képviselő március 15-én Zalaegerszegen. Balaicz Zoltán alpolgármester pedig azt mondta: a kitartás fényes győzelmeket hozhat hosszú távon.

A március 15-i városi ünnep, hagyományosan, ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Mária Magdolna templomban. Szabó Vilmos evangélikus lelkész szerint az a szó, hogy szabadság, összekeveredett bennünk.

A Deák téren nagyon sokan gyűltek össze 1848-49 hőseinek tiszteletére. Ünnepi beszédében Vigh László országgyűlési képviselő azt mondta: 166 évvel ezelőtt egyhangúlag nyilatkozta ki a formálódó nemzet, hogy szabad, erős, polgári Magyarországot akar. Céljaik tiszták és világosak voltak. A polgárosodás igenlése volt a közös nevező 1848-ban, és ez ma is, emelte ki a politikus.

A Deák térről az ünneplők a Csány szoborhoz vonultak a városi fúvószenekar, a huszárok és a táncosok vezetésével.

A Csány-szobornál Balaicz Zoltán alpolgámester emlékeztetett: a történelem arra oktat bennünket, hogy még a legkeserűbb bukásnak is következménye van. A legreménytelenebb időszakok hasztalannak tűnő kitartása is egyszer eredményt, gyakran fényes győzelmet hozhat.

Az ünnepi megemlékezés kulturális programmal zárult – 1848 hangulatában.

P.Á./N.G.

Fotó: Péter Zsombor

Tartalom megosztása: