keresés a weboldalon

Megszentelték az új kenyeret augusztus 20-án (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megszentelték az új kenyeret augusztus 20-án (Videó)

2013 augusztus 21 - szerda
„Céltudatos, előremutató magatartásával elérte, hogy a magyarság Európa közepébe ért, és ennek a közösségnek mindmáig meghatározó tagja maradt” – mondta ünnepi beszédében a csácsi Szent István szobornál Palkovics László, a Magyar Tudományos Akadémia tagja augusztus 19-én. Előtte Furján Gellért atya arról szólt: hazánkat Szent Istvánnak köszönhetjük.

Az augusztus 20-i városi rendezvények a Jézus Szíve ferences plébániatemplomban ünnepi szentmisével kezdődtek. A templom szokás szerint zsúfolásig megtelt ebből az alkalomból.

Ünnepi menetben vonultak ki az új kenyér megszentelésére a templomból a hívek és mindenki, akinek számára fontos volt megemlékezni államalapítónkról, és mindarról, amit az általa teremtett, immár több mint ezer éves szellemiség jelent.

A eseményen Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere mondott köszöntőt kiemelve: Szent István államalapítóként Géza fejedelem törekvéseit teljesítette ki, és olyan helyet vívott ki a magyarságnak Európában, amelyre ma is büszkék lehetünk.


Gyutai Csaba hangsúlyozta azt is: István király ma is példamutatónak számító erővel lépett föl a fenyegető külföldi erőkkel és a belföldi békétlenkedőkkel egyaránt.

Az ünnepi beszéd után Szabó Vilmos evangélikus lelkész és Andor Károly ferences atya áldotta meg az új kenyeret.

A szertartás után Gyutai Csaba polgármester is segédkezett megszegni az új kenyeret, amelyet aztán mindenki megkóstolhatott.

yr/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: