keresés a weboldalon

Osztálykirándulás Sopronban és Bécsben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Osztálykirándulás Sopronban és Bécsben

2013 május 31 - péntek
Idén is áprilisban, egy szombati napon mentünk kirándulni. Kora reggel indultunk az iskola előtti parkolóból. Amikor megérkezett a buszunk, a színéről azonnal el is neveztük szöcskének.

Első úti célunk Sopron volt. Jártam már itt többször a szüleimmel is, de mintha minden alkalommal egy másik arcát ismerném meg a városnak. Rövid sétát tettünk a hangulatos belvárosban. Megnéztük a soproni Fő tér déli oldalán álló Kecske- templomot, amelyet ferences szerzetesek építettek 1280 körül. A templom népies nevét a 47 m magas tornyának homlokzatát díszítő kecskéről kapta. Megcsodáltuk a Tűztornyot is, amely Sopron jelképének számít, hagymakupoláját a város több pontjáról is lehet látni. Idegenvezetőnk, Laci bácsi elmesélte, hogy a torony alsó, hengeres törzse római kori falmaradványokra épült a XIII. században. A torony alatt eredetileg egy széles kocsibehajtó vezetett a Fő térre. A Városháza építésekor az alapok megsérültek, ezért vastag téglafalakkal erősítették meg a tornyot, nehogy összedőljön. Így azonban az átjáró leszűkült és már csak gyalogos közlekedésre volt alkalmas. A Tűztorony Fő tér felőli oldalát a Hűségkapu díszíti, amely az 1921. december 14-i népszavazásának állít emléket. A szavazáskor Sopron polgárai úgy döntöttek, hogy Magyarországhoz akarnak továbbra is tartozni. Így kapta Sopron a „Leghűségesebb város” címet, amelyre joggal lehetnek büszkék!!
Idegenvezetőnk a Fő téren álló Városháza épületéről is mesélt nekünk néhány érdekességet. A tér jellegzetes, feltűnő épülete a sárga színű Patika- ház, amelyben neves patikusok és orvosok éltek, jelenleg pedig egy érdekes patika- múzeum is működik benne. Az épület érdekessége, hogy a város tanácsa a XVI. században le akarta bontani, mondván, így nagyobb lenne a téren a hely.
II. Lajos azonban 1525-ben rendeletben tiltotta meg ház lebontását. Ez tekinthető az első magyar műemlékvédelmi határozatnak, melyen az eredetijét ma is őrzik  a város levéltárában.
Sopron után a következő úti célunk Bécs volt. Az utazás ugyan hosszúnak tűnt, de a buszban végig nagyon jó volt a hangulat.
Bécsben elsőként a Hofburg szomszédságában lévő Természettudományi Múzeumot kerestük fel. 
A múzeum a Mária Terézia téren található, amelynek közepén Mária Terézia monumentális szobra látható. A múzeumban 4 fős csoportokban néztük végig a kiállításokat. Több termen keresztül kitömött állatok sokaságát láthattuk. Voltak itt madarak, majmok, medvék, fókák, pingvinek, zebrák…Így együtt látva őket döbbenetes volt, mennyire sokszínű a Föld élővilága.
Az egész osztálynak tetszettek a dinoszauruszok korát és az ősemberek életét bemutató kiállítások is. A múzeumban eltöltött két óra hihetetlenül hamar elrepült. Hazaindulás előtt tettünk egy nagy sétát a csodálatos schönbrunni kastély parkjában.
A kirándulásról sok fényképpel, élménnyel és egy türkizkék köves pillangós gyűrűvel tértem haza. Édesanyám szerint gyönyörű! A húgomnak vettem ajándékul, mert pont a kirándulásunk napján április 27-én ünnepelte a 10. születésnapját. Amikor hazaértem, az egész család várt már rám, megvártak az ünnepléssel is.
Jó volt a kirándulás és nekem nagyon szép volt a hazaérkezés is, meg az utána következő pár óra a boldog ünnepléssel.
Nagyon szép az osztrák főváros és a hűség városa is, de én mégis itt, Egerszegen vagyok otthon!
Horváth Csaba Bence
 6.b 
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Tartalom megosztása: