keresés a weboldalon

„Templomok és kolostorok” – múzeumpedagógiai kirándulás

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Templomok és kolostorok” – múzeumpedagógiai kirándulás

2013 május 31 - péntek
A Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium 10.-es tanulói 2013. április 18-án Vas megyei tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Göcseji Múzeum által nyert pályázat keretében. Az iskolából a kísérőtanáraink Tóth Csilla tanárnő és Illés Csaba tanár úr voltak, de a múzeum munkatársai is (Kissné Kovács Ágnes, Straub Péter) elkísértek bennünket. Úticéljaink: a szombathelyi ferences kolostor, a jáki bencés apátság, valamint a vasvári múzeum.

Első állomásként a ferences kolostort tekintettük meg, ahol Albin atya, ferences rendi szerzetes volt az idegenvezetőnk. Albin atya megismertetett minket a kolostor múltjának egy részével, megmutatta a szerzetesek által kedvelt belső udvart, és mesélt nekünk a minden évben visszatérő vörösbegycsaládról is.

Sajnos nem tölthettünk több időt a kolostorban, mert várt minket a következő állomás: a jáki bencés apátság. Amíg a buszra vártunk, egyik idegenvezetőnk, Ági néni betekintést adott nekünk Albin atya életébe. Megtudhattuk, hogy az atya kivételes latintudással rendelkezik: folyékonyan fordít középkori, beavatatlanok számára érthetetlen latin szövegeket, szabadidejében pedig annak a helységnek a történelmét kutatja, ahová épp a sors veti.

Szombathelytől néhány kilométerre található a Szent György tiszteletére szentelt jáki bencés apátság. Maga az épület az 1220-as évekből származik, felszentelve azonban csak 1256-ban lett. Az építménnyel szemben található a Szent Jakab-kápolna. Ez volt Ják középkori temploma, mivel a kolostor nem működhetett plébániaként is.
Az apátság épületén észrevehető, hogy építése során a tervet többször megváltoztatták. Ha kívülről nem is, de a templomba lépve azonnal látszik a különbség, ha felpillantunk a mennyezetre. Továbbá az épület külső oldalán található szobroknak, domborműveknek hiányzik a feje. Ez a törökök romboló munkájának köszönhető, akik a „hitetlenek” és a templom meggyalázása érdekében minden elérhető szobrot „lefejeztek”, ezzel is bizonyítva, mennyire nem rokonszenveznek a magyarokkal.

Az apátság közelében a Jáki Helytörténeti Múzeum, ahol megszemlélhettünk néhány ásatási leletet: cserépdarabokat, korabeli kőedényeket.

Utunk utolsó állomása Vasvár volt, de itt sajnos csak nagyon kevés időt tölthettünk el. Meglátogattuk a domonkos kolostort, és elkezdtük az „időutazást” a Vasvári Múzeumban, ahol egy program keretében bevezetik a látogatókat országunk múltjába különböző „kapukon” átlépve. A Gyepűkapun besétálva megismerhettük az ország védelmére mesterségesen létrehozott határvonalat. A vállalkozó szellemű időutazók a Városkapun belépve szó szerint felpróbálhatják a középkori ember életét: felfekhetnek a baldachinos ágyra, magukra ölthetik a korabeli asszonyok-urak ruhadarabjait, és még az alacsonyabb rendbe tartozók munkáját, a kézi gabonaőrlést is meg lehet kísérelni. Ez utóbbi főleg erős alkatúaknak ajánlott.

A túrát Zalaegerszegen zártuk, egy kicsit késői ebéddel.

Köszönjük a lehetőséget tanárainknak, a Göcseji Múzeum munkatársainak, és reméljük, lesz még alkalom ilyen közös kirándulásokra.

Kónya Petra (10.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: