keresés a weboldalon

Mindszentysek Szent Gellért napi zarándoklata

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszentysek Szent Gellért napi zarándoklata

2013 március 12 - kedd
Szent Gellért napján minden évben zarándoklaton vesznek részt a zalaegerszegi Mindszenty-iskola diákjai, tanárai. Az alsó- és felső tagozatosok és a gimisek számára külön-külön útvonallal és programokkal készültek a szervezők. Az idei évi témaként Mindszenty József zalaegerszegi emlékeit jelölték meg.

Bennünket a Tanár úr tájékoztatott először a zarándoklatról, bejelentette az időpontot, és ismertette a feladat típusait. Amikor meghallottuk, hogy rajzos pályázat is lesz, mindenkinek felcsillant a szeme, és csapatokba álltunk. Tetszőleges technikával Mindszenty József bíboros portréját kellett elkészíteni. Pár nap alatt végeztünk vele, csakúgy, mint a menetlevéllel, melynek a mottója Mindszenty József gondolata volt: „Csak imádkozó emberiség építhet egy jobb világot”.

Az előkészületek végeztével eljött a nagy nap. Aznap mindenki korán ébredt, kipattant az ágyból, és rohant az iskolába, az Osztályfőnök kérésére háromnegyed nyolcra. Sajnos az énekkarosoknak, mint például nekem, hamarabb a ferences templomba kellett mennünk próbára. Az oltár elé kihelyezett Szent Antal-kosarakat a gyerekek gyümölcsökkel és egyéb adományokkal töltötték meg, és majd a rászorulóknak osztják ki. A szentmisén, melyet Grácián Atya mutatott be, a mi osztályunk volt a szerencsés, aki felolvashatta az olvasmányt és a könyörgéseket.

Mise után elindultunk az állomásokra. Először a nyolcadikosok mentek, utánuk a hetedikesek, majd így tovább. Mi fél 11-kor értünk el végre az első állomásra. Ott Edit néni és Tóth Zoltán Tamás bácsi várt minket, és imádságokkal kapcsolatban adtak feladatokat. A második állomáson, a Zrínyi Miklós Gimnázium udvarán ismételten két tanár várt ránk, és egy tesztet töltettek ki velünk. Jól sikerült, bár volt pár hibánk. A következő állomás is nagyon tetszett az osztályunknak, mert ez már a Mária Magdolna templomban volt, ahol fel kellett ismerni egy térkép segítségével különböző helyeket, tárgyakat. A templom melletti fagyizóban Csaba bácsi megengedte, hogy vásároljunk fagylaltot. Ezután nagyon sokat gyalogoltunk, amíg oda értünk az utolsó állomásra, hiszen fel kellett menni Páterdombra, az ONCSA-házakhoz. A kereszt mellett Hajni néni és Viktor bácsi várt bennünket. A feladat pedig úgy szólt, hogy válaszoljunk pár kérdésre, és ismerjük fel a képeket, amiket korábban a templomokban láttunk. Az a feladat is nagyon jól sikerült.

Visszafelé szerencsére lefelé kellett menni. Az iskolában fáradtan indultunk ebédelni.
A mi osztályunk nagyon jól érezte magát, és bízunk benne, hogy jó helyezést értünk el. Remélem jövőre is hasonlóan jó feladatok lesznek a Szent Gellért napi zarándoklaton.

Gombos Luca (6.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: