keresés a weboldalon

Készülődés Piranba, Szlovéniába

Zalaegerszeg címer
Hírek

Készülődés Piranba, Szlovéniába

2013 március 11 - hétfő
Az iskolánk is benevezett a Comenius programba, a pályázatot az idei évben sikerült is megnyernünk. Ez a pályázat öt országot tart kapcsolatban, Belgiumot, Luxemburgot, Szlovéniát, Franciaországot és persze a mi kis országunkat, Magyarországot.

A 2012/2013-as tanévben a tanulók Belgiumba és Szlovéniába juthatnak el, ahol sok különböző nemzetiségű fiatal találkozhat és tölthet együtt egy egész hetet. Persze ahhoz, hogy valaki kimehessen bármelyik országba, ahhoz nemcsak jelentkezni, de tennie is kell a dolog érdekében. Az osztályfőnökünk megkérdezte tőlünk is, hogy szeretnénk-e utazni Szlovéniába vagy Belgiumba. Mi egyből igent mondtunk, mivel az eddigi négy év alatt egyszer sem sikerült elmennünk sehova. Még aznap eldöntöttük, hogy hova szeretnénk igazán menni. Mivel a belgiumi út télen lett volna, így nem igazán fűlött hozzá a fogunk. A mostani végzős osztályból is jelentkeztek elég sokan, így ők mehettek el Belgiumba. Mivel a szlovéniai utat májusra tervezték, így nem lett volna nekik a legpraktikusabb a rájuk váró érettségi miatt.

A belgiumi út tehát januárban volt esedékes, így ők mentek fagyoskodni. A pirani útig viszont még igen sok munkánk lesz. Meg kell tanulni a különböző nemzetiségű országok himnuszait. Nem a francia okozza a legnagyobb nehézséget, hanem a flamand vagy a szlovén. És még egy színdarabot is elő kell adnunk, amiben megmutatjuk Magyarország régi helyzetét. A vezetők, egyben a mi tanáraink azt találták ki, hogy olyasvalamit kellene csinálni, ami mind az öt ország történelmében jelen volt. Így lyukadtak ki a Habsburgoknál, azon belül pedig Sissie-nél. Ezért minden péntek délután összeülünk a hetedik órában, és elmondjuk a saját ötleteinket, amiből a három franciatanár válogatja ki a legjobbakat, és amikből majd az egész előadás állni fog.

Nagyon várjuk már az utat, az új környezet, az új világ és az új tapasztalatok miatt, melyeket ott fogunk majd szerezni, de egy kicsit félünk is, hiszen egy hétig vadidegen helyen leszünk összezárva vadidegen emberekkel, akikkel magyarul nem tudunk kommunikálni. Ha szerencsénk lesz, már pedig az úgy nagyon jó lenne, akkor lehetőségünk lesz fürdeni a tengerben. Társaimmal már nagyon várjuk ezt az utat.

Alotti Meriem és Varga Viktória (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: