keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Forradalmi fejlesztés az egészségügyben (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Forradalmi fejlesztés az egészségügyben (Videó)

2013 január 16 - szerda
Forradalmi fejlesztésnek nevezték az egészségügyben azt a készülő informatikai rendszert, amelyről ma tartottak tájékoztatót a BGF-en. A gazdasági főiskola és az U1 Research Nonprofit Kft. közösen nyert 407 millió forintot, hogy egy olyan adatbázist hozzanak létre, amely segítségével minden páciens személyre szabott megoldást kaphat a közeljövőben.

A projektgazda gazdasági főiskola igazgatója Solt Katalin azt mondta: képzeljük el: A beteg elmegy a háziorvoshoz, aki panaszai alapján cukorbetegségre gyanakszik, ezért elküldi a járóbeteg szakrendelőbe. A most készülő úgynevezett Medic Sphere program a kórházi vizsgálatok eredményeit összeveti a rendszerében tárolt több száz hasonló esettel. Kiegészíti továbbá az egyén jellemzőivel, mint családi állapot vagy, hogy hol lakik. Ez alapján az orvos meghatározhatja, hogy az eddigi tapasztalatok alapján melyik kezelés lesz várhatóan a leghatásosabb.  

Egyelőre kezdeti stádiumban van a kutatás, amelyet a nemsokára induló széleskörű adatgyűjtés előz meg. Az U1 Research Nonprofit Kft. a klinikai adatbázisban szereplő különböző adatokat hasznosítja és készíti elő a főiskola számára. Egy megyei kórház 10 évre visszamenő adatait dolgozzák fel- tudtuk meg dr. Kardkovács Zsolt Tivadartól, az U1 Research Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

A rendszer gyakorlati alkalmazásától azt remélik, hogy a betegszabadságon töltött idők egy százalékkal csökkennek hazánkban. Ezáltal fél éven belül megtérül a projekt költségvetése az államnak.
S.Z./T.S.

Tartalom megosztása: