keresés a weboldalon

Regölés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Regölés

2013 január 16 - szerda
Nagy megtiszteltetés ért bennünket 5. c-seket, hogy felléphettünk decemberben az Aranykapu színpadán. Regölést mutatott be osztályunk, ezt az ősi, termékenységet, bőséget és párokat összevarázsoló, házról házra járó köszöntő szokást elevenítettük fel.

A szereplést komoly felkészülés előzte meg, Kati néni segítségével pompás táncot tanultunk, nemcsak a próbákon, hanem otthon is sokat gyakoroltunk.
A regösének állandó szövegrésze a refrén: „Rőt ökör, régi törvény, haj regö rejtem, azt is megengedte az a nagy Úristen! Haj regö, rejtem, azt is megadhatja az a nagy Úristen!” – ezt nem volt nehéz megtanulni, a tánclépéseket annál inkább.
Kati néni gyönyörű ruhákba öltöztetett bennünket: mi, lányok kék virágos rakott szoknyában, a fiúk kucsmában, kalapban bottal kezükben léptek fel. A regösök öltözete egyébként kifordított báránybőr kucsma és bunda, nagyon hasonlítottak a fiúk rájuk.
Osztálytársaim szülei és nagyszülei is eljöttek a Dísz térre, hogy megnézzék előadásunkat.
Felesleges volt izgulni, mert nagyon jól sikerült a fellépés, s boldogan mentünk haza a jutalmul kapott kis ajándékokkal.
Pete Dóra
5.c
Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

Tartalom megosztása: