keresés a weboldalon

„Itt kiköthetsz!”

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Itt kiköthetsz!”

2012 december 18 - kedd
Kis csapatunk egy közösségépítő és – teremtő program keretében meghívást kapott egy izgalmasnak ígérkező kirándulásra. Egy októberi szép nap reggelén 8 óra körül indultunk a Diák-sziget szervezésében létrejött környezetvédelmi útra, amely kb. egy óráig tartott, de ez sem volt unalmas, mert megismerkedtünk a város többi iskolájából érkezett diáktársainkkal.

Elsőként Vép városába érkeztünk, ahol megtekintettük az Enercon szélerőművet. Kovács Péter polgármestertől megtudtuk, hogy ezt az erőművet 2005.november 2-án adták át. 78 méteres magasságával és 44 méter átmérőjű rotorjaival emelkedik a város fölé. A 600 kilowattos generátor egy év alatt átlagosan 1,2 millió kilowattóra áramot termel.

A vépi szélerőmű

Megint buszba ültünk, Ikervárra mentünk, ahol a polgármester egy rövid beszámolót tartott a településről. Megérkeztünk az ikervári szélkerék-parkhoz, ahol kiderült, hogy ezek a tornyok nagyobb teljesítményre képesek, mint a vépi. 100 méter magasak, darabonként 2 megawatt áramot termelnek.
                                                                 


Az ikervári szélkerekek egyike

 Ezután a Rába vizét felhasználó vízerőműhöz látogattunk. Ez volt az ország első vízerőműve, máig üzemel. 1925-ben Ganz gyártmányú Francis turbinákra cserélték a régieket. Egyébként 1900-ban adták át az épületet.



A vízerőmű

Végezetül ellátogattunk a vasvári sánchoz, ahol mozogtunk egy jót, majd élményekkel telten hazaindultunk.

                               
Horváth Fábián, Kéner Tamás, Németh Krisztián 7.b
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

 

Tartalom megosztása: