keresés a weboldalon

Ismét véradó hét Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ismét véradó hét Zalaegerszegen (Videó)

2012 november 26 - hétfő
November 27. a Véradók Napja. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt zalaegerszegi szervezete november 26. és 30. között véradó hetet rendez – a részletekről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót. A vöröskereszt hazánkban 1939-ben indította az önkéntes és térítésmentes véradás szervezését, így gyűjtve össze a gyógyító munkához szükséges vért. Az országban 450 ezer, Zalában 16 ezer, Zalaegerszegen 4 ezer egységnyi vért adnak az önkéntesek évente.

Már hétfőn reggel egymást váltották az önkéntes donorok a véradó laborban – azzal a négy és fél deciliter vérrel, amit ilyenkor levesznek tőlük, három ember életét menthetik meg. Magyarországon 4 millióan adhatnának vért, ugyanakkor csak 250 ezren vállalkoznak rá rendszeresen. 
Dolgos Péter rekorder: több mint 130-szoros donor – most is itt van. Katona korában adott először vért, mert akkor 2 nap szabadság járt érte. Utána pedig úgy döntött, ha ezzel másokon segít, egészséggel pedig bírja, bármikor ad vért. Dolgos Péter közel 60 liter vért adott- egy kisebb falu lakosságán segített.


A véradó hét célja nemcsak a készletek feltöltése, hogy az ünnepek alatt se legyen hiány, hanem az is, hogy új tagokat toborozzanak mondta Benkő Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt területi véradó szervezője. Életkoruk vagy betegségük miatt sajnos egyre többen esnek ki a rendszeres véradók köréből. 


A város rendszeresen támogatja a vöröskeresztet az akciók szervezésében. Balaicz Zoltán alpolgármester szerint ugyanis mit sem érnek a közelmúlt nagyarányú egészségügyi fejlesztései, ha nincs mögöttük emberi segítőkészség. A véradókat pedig különösen meg kell becsülni, hiszen közvetve vagy közvetlenül bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy a mások által adott vér menti meg az életét. 


Ezt a megbecsülést fejezik majd ki a pénteki ünnepségen, amelyen elismeréseket vehetnek át sokszoros véradók. A budapesti központi ünnepségen a százharmincszoros zalai véradó, Dolgos Péter képviseli majd a megyét. 
Véradó (Zalaegerszeg, Zárda u. 4.) nyitva tartása: 
november 26. (hétfő) 8.00-15.00 óra 
november 27. (kedd) 13.00-19.00 óra 
november 28. (szerda) 8.00-15.00 óra 
november 29. (csütörtök) 8.00-17.00 óra 
november 30. (péntek) 8.00-12.00 óra 
 
yr/B.P. 
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: