keresés a weboldalon

Laboravatás a TISZK-ben (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Laboravatás a TISZK-ben (Videó)

2012 szeptember 21 - péntek
A tudatos szakmaválasztást segíti az a laboratórium, amit pénteken avattak fel az Észak-zalai Térségi Integrált Szakképző Központban. Az intézmény saját beruházásként 3,5 millió forintból 8 darab korszerű képességvizsgáló eszközt szerzett be. Ezek segítségével olyan információkhoz juthatnak a tanulók, amelyek gazdagítják az önismeretet.

Egy a TISZK által végzett tavalyi felmérés szerint a hatodik, hetedik, de még a nyolcadik osztályos általános iskolások sem ismerik a hiányszakmákat – mondta az intézmény igazgatója. Tolvaj Márta úgy folytatta: továbbtanulásukat pedig elsősorban érzelmi okok határozzák meg. Az is kiderült: felszínes és hiányos az önismeretük. Emiatt nem a képességeiknek megfelelő pályán helyezkednek el illetve tanulnak tovább. 

A laboratóriumban lévő eszközök segítségével 6 éves kortól bárki felmérheti képességeit. Itt a korongokat a megfelelő helyre kell tenni határidőre. A gépen a térérzékenység és a formaérzékelés a hangsúlyos. Emellett a reakcióidőt a koncentrációs- és a megfigyelő képességet is tudják mérni a berendezések. 

  
Az új köznevelési törvény 2013-tól előírja, hogy a magyar oktatási intézményekben pályakövetési tanácsadás történjen. Erre azért is van szükség, mert például a szakképzésben nagy a lemorzsolódás- hangsúlyozta Balaicz Zoltán alpolgármester. 

A tanulókat kis csoportokban fogadja az intézmény. A fizikai képességvizsgálat mellett on-line és papír alapú teszteket is kitölthetnek illetve motivációs filmnézésre is lehetőség van. 

 S.Z./N.G. 
 Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: