keresés a weboldalon

Születésnapi kiállítás – Gábriel József hatvan éves (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Születésnapi kiállítás – Gábriel József hatvan éves (Videó)

2012 augusztus 09 - csütörtök
Születésének 60. évfordulóján jubileumi kiállítással köszöntötték Gábriel József festőművészt a Göcseji Múzeumban. A söjtöri születésű művész 20 évig Zalaegerszegen tanított és alkotott; közel 15 éve Amerikában él és dolgozik. Születésnapi kiállítását Balaicz Zoltán alpolgármester és Farkas Ferenc szobrászművész nyitotta meg.

A születésnapok sajátossága, hogy a barátok, ismerősök ajándékozzák meg az ünnepeltet – ezúttal azonban fordítva történt: Gábriel József lepett meg bennünket ajándékokkal” – fogalmazott köszöntőjében Farkas Ferenc.

Gábriel József túlnyomórészt legújabb munkáiból válogatott össze egy tárlatra valót – az utolsó három év termésének legjavát hozta el. A grafikus- és festőművész ma is azt mondja: hiába a kontinenseket elválasztó távolság, képei – még ha a tengeren túl festette is őket- Zaláról, Pannóniáról szólnak.

– Igyekeztem egyfajta keresztmetszetet is adni a pályafutásomról, de számos új képet is kiállítottam – mondta Gábriel József. – A gyökerek bennem vannak, de mert lassan dolgozom, idő kell, míg az élmények megfogalmazódnak bennem – folytatta a művész.

Kostyál László művészettörténész a festő megújuló motívum és színvilágát méltatta – hozzátéve, hogy valamennyi alkotásán látszik a folytonosság is korábbi korszakaival, és hogy Gábriel József mindvégig megmaradt „söjtöri srácnak”.

Gábriel József születésnapi tárlata szeptember 9-ig látható a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében.

yr/T.S.

Tartalom megosztása: