keresés a weboldalon

Egerszeg Búcsú és rozscséplő verseny

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egerszeg Búcsú és rozscséplő verseny

2012 július 23 - hétfő
A város védőszentje, Mária Magdolna napján, vasárnap rendezték meg Zalaegerszegen a XIII. Egerszeg Búcsút a Göcseji Falumúzeumban. A program leglátványosabb része a megyei rozscséplő és zsúpkötő verseny volt. A búcsút az Együtt Zalaegerszegért Egyesület szervezte.

Megnyitójában Gyutai Csaba polgármester emlékeztetett arra, hogy július 22-e nemcsak a város védőszentjének napja, hanem a nándorfehérvári győzelem évfordulója is. Elmondta azt is, hogy Mária Magdolna a szőlészek és a borászok védőszentje is. A hagyomány szerint ha július 22-én egy tincset levágnak a leány hajából, gyönyörű hajkronája lesz.

Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért egyesület elnöke arról beszélt, hogy az egyszerű búcsúnak induló rendezvény mára komoly népművészeti találkozóvá fejlődött.

A búcsú egyik leglátványosabb programja a megyei rozscséplő és zsúpkötő verseny volt, amelyet ezúttal 7 kis és nagy banda indult. Előbbi általában kettő, utóbbi négy-kilenc emberből áll; ide a versenyre négytagú nagybandák érkeztek.  A tapasztalt cséphadarósok szerint a jó munka titka az összeszokottság.

– Igyekszünk, hogy mindig ugyanazok az emberek dolgozzanak, mert nem mindegy, hogy milyen hangja van a cséphadarónak. Négyen verik egyszerre, és ha szépen dolgozunk, az olyan, mint mikor a ló fut – magyarázta Berkes József, a zalabaksai hagyományőrző egyesület elnöke.

A zsűri több szempont alapját értékelte a bandák teljesítményét.

– Először is vizsgáljuk azt, hogy milyen az összhang a bandában, azért is volt az ének, mert hajdanán nagyon ritmusos énekkel többen, négyen-hatan csodálatosan tudták végezni, ezt is természetesen díjazzuk, azon felül pedig, hogy milyen mértékben verik ki a szemeket a kalászokból, mert ez nagyon fontos – mondta a zsűri elnöke, dr. Karamán József.

Miután megrostálták a magot, a zsúpkötők következtek, akik kettesével-hármasával versenyeztek.  A szalmakötegeket tetőfelújításra használják majd a skanzenben.

A cséplőverseny végeztével pedig a kismesterségekkel is megismerkedhetett, aki végigsétált a Göcseji Falumúzeum ezúttal nyüzsgő utcáin.

Mindeközben a Pajtagalériában Szényi Zoltán festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész alkotásaiból láthattak kiállítást az érdeklődők.

A búcsún átadták az idei Lokálpatrióta Díjat is, amelyet Boda László, az Idősügyi Tanács elnöke vehetett át.

yr/N.G.

Tartalom megosztása: